Nekynuté svatomartinské rohlíčky s lahodnou ořechovou náplní
Nekynuté svatomartinské rohlíčky jsou rychlou a lahodnou variantou tradičního svátečního pečiva. Jemné těsto plné másla doplňuje voňavá náplň z vlašských ořechů, která se doslova rozplývá na jazyku. Ideální k oslavě svátku svatého Martina!
Ingredience
- 225 g hladké mouky
- 1 lžíce moučkového cukru
- 2 žloutky
- 125 g změklého másla
- 75 ml smetany ke šlehání
- 1 špetka soli
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 65 g moučkového cukru
- 1 bílek
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový cukr
Postup přípravy
- Do mísy nasypeme hladkou mouku, moučkový cukr, žloutky, máslo, smetanu, špetku soli a rukou vypracujeme nelepivé těsto. Těsto můžeme zpracovat i v robotu.
- Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme na 30 minut do lednice.
- Mezitím připravíme ořechovou náplň z mletých vlašských ořechů, moučkového cukru, bílku, lžičky vanilkového extraktu a vše spojíme tak, aby vznikla tužší hmota. Pokud bude hmota řídká, přidáme ořechy. Hotovou náplň uložíme do lednice.
- Odpočaté těsto zvážíme a rozdělíme na 5 dílů a každý vytvarujeme do koule. Těsto rozválíme dokulata na tloušťku zhruba 3 mm. Nožem vykrájíme trojúhelníky.
- Na každý trojúhelník dáme ořechovou náplň a kraje těsta potřeme bílkem. Rohy trojúhelníků a zadní okraj přehneme na náplň, srolujeme a vytvarujeme rohlíček. Okraje rohlíčku stiskneme mezi prsty, aby se těsto spojilo.
- Hotové rohlíčky klademe na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Plech vložíme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme 20 minut dozlatova.
- Upečené rohlíčky posypeme moučkovým cukrem.