Gulášová polévka z mletého masa

Tato jednoduchá gulášová polévka z mletého masa je snadná na přípravu, skvěle zasytí a po rozležení chutná ještě lépe.
Doba přípravy15 minut
Doba tepelné úpravy50 minut
Celkový čas 1 hour 5 minut
KategoriePolévky
KuchyněČeská kuchyně
Počet porcí 6 porcí
Kalorie 1416 kcal

Ingredience
  

  • 5 lžic oleje
  • 1 menší cibule
  • 4 lžičky mleté papriky
  • 200 g mletého hovězího masa
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • hovězí vývar nebo voda
  • 3 velké stroužky česneku
  • majoránka
  • 3 větší brambory
  • 60 g hladké mouky nebo jíška

Postup přípravy
 

  • Na oleji osmahneme dorůžova nakrájenou cibuli.
  • Přidáme mleté maso, které za stálého míchání a oddělování kousků restujeme, dokud se jednotlivé kousky neoddělí.
  • Vmícháme papriku, krátce zarestujeme a zalijeme vývarem nebo vodou.
  • Přidáme sůl, pepř, kmín a zhruba 30 minut pozvolna vaříme.
  • Přidáme brambory nakrájené na kostky a utřený česnek, ještě chvilku povaříme.
  • Zahustíme suchou jíškou nebo jíškou ze 4 lžic mouky a 5 lžic oleje, případně moukou rozmíchanou ve vodě.
  • Polévku necháme velmi zvolna dobře provařit, až tuk vystoupí na povrch.
  • Ke konci přidáme majoránku a dochutíme.

Poznámky

Suchou jíšku lze připravit do zásoby – jde o hladkou mouku opraženou nasucho, kterou je třeba za stálého míchání pražit, nechat vychladnout a poté prosít.