Znojemská omáčka s vepřovým masem

Tradiční omáčka inspirovaná znojemskou pečení, tentokrát s jemným vepřovým masem, kyselými okurkami a hořčicí.
Doba přípravy20 minut
Doba tepelné úpravy1 hour 10 minut
Celkový čas 1 hour 30 minut
KategorieOmáčky, Vepřové maso
KuchyněČeská kuchyně
Počet porcí 6 porcí
Kalorie 3010 kcal

Ingredience
  

  • 600 g vepřové kýty nebo plece
  • 1 větší cibule
  • 200 g libové slaniny
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 6 kyselých okurek
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • vývar

Postup přípravy
 

  • Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Nadrobno nakrájíme slaninu a osmažíme na rozpáleném oleji společně s cibulí.
  • Maso nakrájíme na malé kousky a přidáme do směsi, když je cibule sklovitá.
  • Když se maso zatáhne, přidáme lžíci plnotučné hořčice, osolíme, opepříme, promícháme a zalijeme vývarem. Necháme pod poklicí zvolna dusit.
  • Okurky nakrájíme nadrobno, a když je maso téměř měkké, přidáme je do omáčky.
  • Osmahnutím mouky na oleji připravíme jíšku.
  • Když je maso měkké, přidáme do omáčky ještě jednu lžíci hořčice, zahustíme jíškou a necháme ještě minimálně 15 minut pozvolna vařit.
  • Hustotu a množství omáčky zvolíme podle svých potřeb. Úplně nakonec přidáme oloupaná, na kostičky nakrájená vejce.
  • Podáváme s rýží nebo knedlíkem.

Poznámky

Těsně před dokončením lze omáčku zjemnit trochou čerstvé limetkové šťávy.