Znojemská omáčka s vepřovým masem
Tradiční omáčka inspirovaná znojemskou pečení, tentokrát s jemným vepřovým masem, kyselými okurkami a hořčicí.
Ingredience
- 600 g vepřové kýty nebo plece
- 1 větší cibule
- 200 g libové slaniny
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 6 kyselých okurek
- 2 vejce uvařená natvrdo
- olej
- sůl
- pepř
- vývar
Postup přípravy
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Nadrobno nakrájíme slaninu a osmažíme na rozpáleném oleji společně s cibulí.
- Maso nakrájíme na malé kousky a přidáme do směsi, když je cibule sklovitá.
- Když se maso zatáhne, přidáme lžíci plnotučné hořčice, osolíme, opepříme, promícháme a zalijeme vývarem. Necháme pod poklicí zvolna dusit.
- Okurky nakrájíme nadrobno, a když je maso téměř měkké, přidáme je do omáčky.
- Osmahnutím mouky na oleji připravíme jíšku.
- Když je maso měkké, přidáme do omáčky ještě jednu lžíci hořčice, zahustíme jíškou a necháme ještě minimálně 15 minut pozvolna vařit.
- Hustotu a množství omáčky zvolíme podle svých potřeb. Úplně nakonec přidáme oloupaná, na kostičky nakrájená vejce.
- Podáváme s rýží nebo knedlíkem.
Poznámky
Těsně před dokončením lze omáčku zjemnit trochou čerstvé limetkové šťávy.