Bramborový salát – recept
Bramborový salát je neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Každá rodina má svůj osvědčený recept, který se dědí z generace na generaci, a přesto zůstává prostor pro kreativitu a vlastní chuťové preference. V tomto receptu vám ukážeme jednoduchý a chutný postup, jak připravit tradiční bramborový salát, který si zamiluje celá rodina.
Ingredience
- 2 kg uvařených brambor ve slupce
- 1 sklenička nakrájené mrkve s hráškem sterilované
- 2 cibule
- okurky
- lák z okurek
- tatarská omáčka
- majonéza
- sůl
- pepř mletý
- hořčice
Postup přípravy
- Příprava brambor: Uvařené brambory ve slupce necháme vychladnout. Poté je snadno oloupeme – rychlého loupání docílíme ponořením horkých brambor do ledové vody. Nakrájíme je na menší nudličky nebo kostičky a vložíme do velké mísy.
- Základ salátu: Do mísy přidáme obsah skleničky s mrkví a hráškem, na drobno nakrájenou a spařenou cibulku a kostičky nakrájených sterilovaných okurek.
- Směs tatarské omáčky a majonézy: V samostatné misce smícháme tatarskou omáčku s majonézou. Přidáme lžíci hořčice, špetku soli, pepře a trochu láku z okurek. Vše důkladně promícháme, aby vznikla jemná a chuťově vyvážená zálivka. Tuto směs nalijeme do mísy k ostatním ingrediencím.
- Míchání: Salát opatrně promícháváme rukama nebo vařečkou, abychom brambory nerozmačkali. Podle chuti ještě dosolíme nebo opepříme.
- Odležení: Hotový salát uložíme do chladu a necháme ho ideálně do druhého dne odležet, aby se chutě krásně propojily.
- Podávání: Podáváme vychlazený, skvělý je jako příloha k řízkům nebo jiným pokrmům.