Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
Nekynuté svatomartinské rohlíčky jsou rychlou a lahodnou variantou tradičního svátečního pečiva. Jemné těsto plné másla doplňuje voňavá náplň z vlašských ořechů, která se doslova rozplývá na jazyku. Ideální k oslavě svátku svatého Martina!
Doba přípravyDoba přípravy 1 hourhod.10 minutesmin.
Doba tepelné úpravyDoba tepelné úpravy 20 minutesmin.
Celkový čas 1 hourhod.30 minutesmin.
KategorieKategorie Dezerty, Pečivo
KuchyněKuchyně Česká kuchyně
Počet porcí 30kusů
Kalorie (orientačně) 3253kcal
Ingredience
225ghladké mouky
1lžíce moučkového cukru
2žloutky
125gzměklého másla
75mlsmetany ke šlehání
1špetka soli
100gmletých vlašských ořechů
65gmoučkového cukru
1bílek
1lžička vanilkového extraktunebo 1 vanilkový cukr
Postup přípravy
Do mísy nasypeme hladkou mouku, moučkový cukr, žloutky, máslo, smetanu, špetku soli a rukou vypracujeme nelepivé těsto. Těsto můžeme zpracovat i v robotu.
Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme na 30 minut do lednice.
Mezitím připravíme ořechovou náplň z mletých vlašských ořechů, moučkového cukru, bílku, lžičky vanilkového extraktu a vše spojíme tak, aby vznikla tužší hmota. Pokud bude hmota řídká, přidáme ořechy. Hotovou náplň uložíme do lednice.
Odpočaté těsto zvážíme a rozdělíme na 5 dílů a každý vytvarujeme do koule. Těsto rozválíme dokulata na tloušťku zhruba 3 mm. Nožem vykrájíme trojúhelníky.
Na každý trojúhelník dáme ořechovou náplň a kraje těsta potřeme bílkem. Rohy trojúhelníků a zadní okraj přehneme na náplň, srolujeme a vytvarujeme rohlíček. Okraje rohlíčku stiskneme mezi prsty, aby se těsto spojilo.
Hotové rohlíčky klademe na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Plech vložíme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme 20 minut dozlatova.