Krém z topinambur s čerstvými bylinkami
Jemný topinamburový krém s pastiňákem je dokonalou kombinací sladkých chutí a voňavých bylinek. Bez smetany získáte přirozeně krémovou konzistenci a zdravý pokrm, který si zamilujete.
Ingredience
- 4 topinambury cca 300 g
- 1 pastiňák/petržel cca 150 g
- 1 cibule
- 3/4 litru zeleninového vývaru/vody
- čerstvé bylinky libeček, citrónový tymián, saturejka
- 1 bobkový list
- umeocet
- 1 lžíce oleje
- sůl
- řeřicha a květy rozmarýny na ozdobení
Postup přípravy
- Příprava základu: Na rozehřátém oleji orestujeme cibuli s větší špetkou soli dozlatova.
- Přidání zeleniny: Přidáme na kostky nakrájený pastiňák a krátce restujeme, dokud nezíská zlatavou barvu. Poté přidáme topinambury (není třeba loupat, pouze odkrojíme konečky) pokrájené na kostky.
- Vaření: Zeleninu zalijeme vývarem tak, aby byl jen těsně pod úrovní zeleniny, a přidáme bobkový list. Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a vaříme přibližně 10–15 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Mixování: Po změknutí zeleniny polévku odstavíme, přidáme umeocet a rozmixujeme dohladka. Podle potřeby doladíme konzistenci přidáním vývaru.
- Dokončení: Jemně nasekané čerstvé bylinky vmícháme přímo do polévky. Polévku podáváme ozdobenou čerstvou řeřichou a několika kvítky rozmarýnu.