Uhlířina se zelím
Uhlířina se zelím je tradiční české jídlo, které voní po kuchyních našich babiček. Je jednoduché, syté a dokonale využívá základní suroviny, které máte vždy po ruce. Kombinace brambor, kysaného zelí, domácích noků a křupavé slaniny nebo cibulky vytvoří harmonii chutí, kterou si oblíbí celá rodina.
Ingredience
- 500 g brambor
- 400 kysaného zelí
- 120 g uzeného bůčku nebo slaniny
- 1 velká cibule
- sádlo podle potřeby
- sůl podle potřeby
- kmín podle potřeby
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2 velká vejce
- 1-2 lžíce mléka
- kypřicí prášek na špičku nože
- 1 špetka soli
Postup přípravy
- Příprava brambor: Brambory oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Dáme je vařit do osolené vody, přidáme špetku kmínu a vaříme téměř doměkka.
- Příprava noků: Mezitím smícháme polohrubou mouku s vejci, mlékem, špetkou soli a kypřicím práškem. Vypracujeme tužší těsto, které necháme chvíli odpočinout.
- Příprava zelí: Slaninu nebo bůček nakrájíme na kostičky, dáme do pánve a necháme vyškvařit. Přidáme kysané zelí, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Směs dochutíme podle potřeby.
- Restovaná cibule: Cibuli nakrájíme nadrobno a na sádle ji opečeme dozlatova a dokřupava.
- Vaření noků: K téměř uvařeným bramborám přidáváme pomocí mokré lžíce malé noky přímo z těsta. Noky vaříme společně s bramborami, dokud nevyplavou na povrch (cca 2–3 minuty). Poté brambory i noky scedíme.
- Kombinace: Všechny připravené ingredience – brambory s noky, zelí se slaninou a orestovanou cibuli – smícháme v jednom hrnci nebo pekáči. Směs krátce prohřejeme a případně dochutíme solí či kmínem.
- Podávání: Uhlířinu ihned servírujeme. Výborně chutná s kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem.
Poznámky
Zbylou vodu z brambor a noků můžete využít jako základ na česnečku nebo bramboračku.