Tento hovězí steak s výraznou pepřovou omáčkou je spojením lahodného hovězího masa s pikantní a krémovou omáčkou z drceného pepře. Jedná se o chutný pokrm pro milovníky masitých chutí, který přináší jednoduchý, ale výjimečný gastronomický zážitek.
Ingredience pro steak:
- 2 kusy hovězího steaku (ribeye, New York strip nebo podobné)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, prolisované
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Ingredience pro pepřovou omáčku:
- 1/4 šálku smetany na vaření
- 2 lžíce černého pepře, drceného
- 1/2 šálku hovězího vývaru
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce brandy (volitelné)
- Sůl podle chuti
Postup:
- Nejprve si připravte steaky. Před přípravou nechte steaky přijít na pokojovou teplotu, což trvá zhruba 30 minut. Poté je osolte a opepřete z obou stran.
- Na pánvi s tlustým dnem nebo na grilu rozehřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte prolisovaný česnek a hovězí steaky.
- Smažte steaky podle vaší preferované úpravy (např. 3-4 minuty na každé straně pro medium rare), poté je vyjměte z pánve a dejte stranou na teplém místě, aby si odpočinuly.
- V pánvi, kde jste smažili steaky, přidejte brandy (pokud používáte) a vařte asi 2 minuty, dokud se alkohol nevyvaří. Poté přidejte máslo a nechte ho rozpustit.
- Přidejte drť černého pepře a smetanu na vaření. Míchejte, dokud se omáčka zahřeje a začne zhoustnout. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu hovězího vývaru, abyste dosáhli požadované konzistence.
- Nyní je čas servírovat. Položte steaky na talíře a polejte je pepřovou omáčkou. Můžete ještě posypat trochou čerstvého pepře podle chuti.