Krevetové rizoto: Osvěžující pochoutka s koriandrem a limetkou

Krevetové rizoto s koriandrem a limetkou je pikantní a osvěžující pokrm, který kombinuje krémovou rýži Arborio s plody moře, citrusovým akcentem limetky a aromatickým koriandrem. Tato kombinace vytváří lahodné jídlo, které je plné kontrastů a bohatých chutí.

Ingredience:

  • 300 g krevet (oloupaných a vyčištěných)
  • 1 šálek rýže Arborio (ideální pro risotto)
  • 1 cibule (jemně nakrájená)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 750 ml kuřecího vývaru (horkého)
  • 1 limetka (šťáva a kůra)
  • 1/4 šálku bílého vína (nepovinné)
  • 1/4 šálku čerstvého koriandru (nasekaného)
  • 2 lžíce másla
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup:

  1. V hlubší pánvi nebo hrnci si rozehřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji dozlatova.
  2. Přidejte nasekaný česnek a rýži Arborio. Vařte a míchejte asi 2 minuty, dokud se rýže neprozáří a začne být skleněná.
  3. Pokud používáte, přidejte bílé víno a vařte, dokud se většina tekutiny nevstřebá.
  4. Postupně přidávejte horký kuřecí vývar, jednu lžíci najednou, za stálého míchání. Vařte, dokud se vývar nevstřebá, a pokračujte v přidávání další lžíce vývaru, dokud rýže nebude měkká a krémová (to může trvat asi 18-20 minut).
  5. Během vaření risotta si v pánvi rozehřejte máslo. Přidejte krevety a smažte je asi 2-3 minuty na každé straně, dokud nejsou růžové a prohřáté.
  6. Přidejte krevety do hotového risotta a jemně je promíchejte. Přidejte nasekaný koriandr a limetkovou šťávu a kůru. Ochutnejte solí a pepřem a podle chuti přidejte více.
  7. Podávejte okamžitě, ozdobené čerstvým koriandrem a plátky limetky.
Toto jídlo je plné svěžích chutí, krevety dodávají pokrmu pikantní a bohatou texturu. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *