Salát Caprese je jednoduchý, osvěžující italský pokrm, který spojuje čerstvá rajčata, mozzarellu, a bazalku. Tento salát je doplněn balzamikovým octem a extra panenským olivovým olejem, vytvářejícím skvělou kombinaci chutí. Je to lehký, elegantní a výborný pokrm, ideální na letní obědy nebo večeře.
Ingredience:
- 4 velká rajčata (ideálně rajčata Marmande nebo rajčata San Marzano)
- 200 g mozzarelly (nejlépe bocconcini nebo mozzarella di bufala)
- 1 svazek čerstvé bazalky
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup:
- Rajčata a mozzarellu nakrájejte na plátky, asi 1/4 palce tlusté.
- Na velkém servírovacím talíři nebo na podnose střídavě pokládejte plátky rajčat, mozzarelly a lístky bazalky. Můžete to udělat na jednom velkém talíři nebo na jednotlivých porcích.
- Ve skleničce smíchejte extra panenský olivový olej a balzamikový ocet. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
- Polejte salát směsí olivového oleje a balzamikového octa.
- Na závěr můžete ještě posypat salát solí a čerstvě mletým černým pepřem podle své preference.