Uložené recepty

Vepřo knedlo zelo: Česká klasika, která zaručí „chuťový orgasmus“

MasoVepřové maso
Vepřo knedlo zelo je tradiční český pokrm, který spojuje výraznou chuť vepřového masa, houskových knedlíků a kyselého zelí. Toto jídlo je typickým příkladem české kuchyně.

Ingredience:

  • 4 větší vepřové kotlety nebo plátky vepřového masa
  • 1 kg zelí
  • 4 kusy houskových knedlíků (domácí nebo kupované)
  • 2 cibule, nakrájené na kostičky
  • 4 lžíce sádla nebo oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 šálku vývaru (hovězího nebo zeleninového)
  • 1 lžička kmínu
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Vepřové maso osolte a opepřete z obou stran.
  2. Na velké pánvi rozehřejte sádlo nebo olej na středním ohni. Smažte vepřové maso z obou stran, dokud nezíská zlatohnědou barvu a není uvařené do středu. Poté jej vyjměte z pánve a dejte stranou.
  3. Do pánve, kde jste smažili maso, přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji dozlatova.
  4. Přidejte hladkou mouku a kmín. Míchejte a smažte ještě asi 2-3 minuty, dokud mouka nezezlátne.
  5. Přidejte nakrájené zelí a promíchejte s cibulí a moukou. Smažte asi 5 minut, dokud zelí změkne.
  6. Postupně přilijte horký vývar a vařte ještě asi 15-20 minut, dokud zelí změkne a omáčka zhoustne. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
  7. Knedlíky uvařte podle pokynů na obalu.
  8. Vepřové maso nakrájejte na plátky.
  9. Podávejte Vepřo-knedlo-zelo s plátky masa na talíři, zelím a knedlíky. Můžete polevat omáčkou ze zelí a přidat plátek masa na každý knedlík.
Toto tradiční české jídlo je jedním z nejznámějších pokrmů české kuchyně a spojuje výrazné chutě vepřového masa, zelí a houskových knedlíků. Je oblíbené a často podává v mnoha restauracích a domácnostech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0