Mazanec
Tradiční velikonoční mazanec s rozinkami a mandlemi. Nadýchaný, jemný a voňavý bochánek, který nesmí chybět na svátečním stole.
Ingredience
- 42 g čerstvého droždí 1 kostka
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 120 g cukru krupice
- 3 žloutky
- 150 g změklého másla
- 200-300 ml mléka podle potřeby
- 50 g rozinek
- 50 g mandlí
- špetka soli
- strouhaná citronová kůra z 1 citronu
- 1/2 lžičky mletého anýzu
- 50 ml rumu
- 1 vejce na potření
- troška mléka na potření
Postup přípravy
- Do misky dejte 100 ml vlažného mléka, rozdrobené droždí a 1 lžíci cukru. Promíchejte a nechte stát přibližně 15 minut, dokud kvásek nevzejde.
- V míse smíchejte obě mouky, zbylý cukr, špetku soli, žloutky, změklé máslo, nastrouhanou citronovou kůru, anýz a rum. Přidejte vzešlý kvásek a dle potřeby zbytek mléka (přidávejte postupně). Vypracujte hladké, měkké těsto – ideálně ručně nebo v robotu.
- Přikryjte těsto čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu.
- Vykynuté těsto přendejte na pomoučněný vál, krátce propracujte a rozdělte na jeden větší nebo dva menší bochánky. Přesuňte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 30 minut kynout.
- Povrch bochánků nařízněte do kříže. Rozšlehejte vejce s trochou mléka a mazance potřete. Nakonec posypte plátky mandlí.
- Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 35 minut, dokud nejsou mazance zlatavé a po poklepání zní dutě. V případě potřeby přikryjte vršek pečicím papírem, aby se nespálil.
- Po vychladnutí krájejte na plátky. Mazanec chutná skvěle samotný i s máslem.
Poznámky
Tip: Rozinky můžete předem namočit do rumu, aby byly vláčnější. Mazanec vydrží několik dní vláčný, pokud jej zabalíte do utěrky a uložíte na chladnějším místě.