Tradiční velikonoční mazanec s rozinkami a mandlemi. Nadýchaný, jemný a voňavý bochánek, který nesmí chybět na svátečním stole.
Doba přípravy35 minut
Doba tepelné úpravy35 minut
Celkový čas 1 hour 10 minut
KategorieMoučníky
KuchyněČeská kuchyně
Počet porcí 1 kus
Kalorie 4415 kcal

Ingredience
  

  • 42 g čerstvého droždí 1 kostka
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 3 žloutky
  • 150 g změklého másla
  • 200-300 ml mléka podle potřeby
  • 50 g rozinek
  • 50 g mandlí
  • špetka soli
  • strouhaná citronová kůra z 1 citronu
  • 1/2 lžičky mletého anýzu
  • 50 ml rumu
  • 1 vejce na potření
  • troška mléka na potření

Postup přípravy
 

  • Do misky dejte 100 ml vlažného mléka, rozdrobené droždí a 1 lžíci cukru. Promíchejte a nechte stát přibližně 15 minut, dokud kvásek nevzejde.
  • V míse smíchejte obě mouky, zbylý cukr, špetku soli, žloutky, změklé máslo, nastrouhanou citronovou kůru, anýz a rum. Přidejte vzešlý kvásek a dle potřeby zbytek mléka (přidávejte postupně). Vypracujte hladké, měkké těsto – ideálně ručně nebo v robotu.
  • Přikryjte těsto čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu.
  • Vykynuté těsto přendejte na pomoučněný vál, krátce propracujte a rozdělte na jeden větší nebo dva menší bochánky. Přesuňte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 30 minut kynout.
  • Povrch bochánků nařízněte do kříže. Rozšlehejte vejce s trochou mléka a mazance potřete. Nakonec posypte plátky mandlí.
  • Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 35 minut, dokud nejsou mazance zlatavé a po poklepání zní dutě. V případě potřeby přikryjte vršek pečicím papírem, aby se nespálil.
  • Po vychladnutí krájejte na plátky. Mazanec chutná skvěle samotný i s máslem.

Poznámky

Tip: Rozinky můžete předem namočit do rumu, aby byly vláčnější. Mazanec vydrží několik dní vláčný, pokud jej zabalíte do utěrky a uložíte na chladnějším místě.