Doba tepelné úpravyDoba tepelné úpravy 35 minutmin.
Celkový čas 1 hourhod.10 minutmin.
KategorieKategorie Moučníky
KuchyněKuchyně Česká kuchyně
Počet porcí 1kus
Kalorie 4415kcal
Ingredience
42gčerstvého droždí1 kostka
250ghladké mouky
250gpolohrubé mouky
120gcukru krupice
3žloutky
150gzměklého másla
200-300mlmlékapodle potřeby
50grozinek
50gmandlí
špetka soli
strouhaná citronová kůraz 1 citronu
1/2lžičky mletého anýzu
50mlrumu
1vejce na potření
troška mléka na potření
Postup přípravy
Do misky dejte 100 ml vlažného mléka, rozdrobené droždí a 1 lžíci cukru. Promíchejte a nechte stát přibližně 15 minut, dokud kvásek nevzejde.
V míse smíchejte obě mouky, zbylý cukr, špetku soli, žloutky, změklé máslo, nastrouhanou citronovou kůru, anýz a rum. Přidejte vzešlý kvásek a dle potřeby zbytek mléka (přidávejte postupně). Vypracujte hladké, měkké těsto – ideálně ručně nebo v robotu.
Přikryjte těsto čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu.
Vykynuté těsto přendejte na pomoučněný vál, krátce propracujte a rozdělte na jeden větší nebo dva menší bochánky. Přesuňte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 30 minut kynout.
Povrch bochánků nařízněte do kříže. Rozšlehejte vejce s trochou mléka a mazance potřete. Nakonec posypte plátky mandlí.
Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 35 minut, dokud nejsou mazance zlatavé a po poklepání zní dutě. V případě potřeby přikryjte vršek pečicím papírem, aby se nespálil.
Po vychladnutí krájejte na plátky. Mazanec chutná skvěle samotný i s máslem.
Poznámky
Tip: Rozinky můžete předem namočit do rumu, aby byly vláčnější. Mazanec vydrží několik dní vláčný, pokud jej zabalíte do utěrky a uložíte na chladnějším místě.