Vosí hnízda jsou oblíbeným vánočním cukrovím, které okouzlí každého milovníka sladkého. Tato dobrota připomíná skutečná vosí hnízda a zároveň pohladí chuťové buňky svou bohatou chutí.
Pojďme společně objevit, jak připravit toto lahodné cukroví, které se stane oblíbeným kouskem na vašem svátečním stolu.
Ingredience:
- 160 g jemně mletých ovesných vloček
- 70 g třtinového cukru
- 20 g holandského kakaa
- 15 g medu (lze nahradit javorovým sirupem)
- 90 g másla (pokojové teploty)
- 25 kusů celozrnných piškotů
- 15 g třtinového cukru (na vymazání formy)
- 50 ml domácího vaječného koňaku z kokosového mléka
- 25 g másla (na vymazání formy)
Postup:
- V míse smíchejte ovesné vločky, 70 g třtinového cukru, kakao, med a 90 g másla (nebo kokosového oleje). Všechny ingredience důkladně zpracovávejte rukama, dokud nevytvoříte kompaktní těsto, ze kterého půjde udělat koule.
- Z těsta udělejte kouli, zabalte ho do potravinové fólie a dejte alespoň na 2 hodiny vychladit do lednice.
- Vychlazené těsto vyndejte z lednice a připravte si formičky na vosí hnízda (těsto vystačí na přibližně 25 vosích hnízd, záleží ale na velikosti formiček).
- Dále budete potřebovat trochu třtinového cukru (cca 15 g), máslo či kokosový olej (cca 25 g), celozrnné piškoty a domácí vaječný koňak.
- Začněte tvarovat vosí hnízda. Každou formičku vždy nejprve vymažte trochou másla (nebo kokosového oleje) a vysypejte třtinovým cukrem.
- Poté vezměte kousek připraveného těsta, natlačte ho do formičky, uprostřed těsta vytvořte malíčkem důlek a do něj lžičkou nalijte trochu vaječného koňaku.
- Nakonec vše přiklopte jedním piškotem, formičku rozevřete a opatrně z ní vyndejte hotové vosí hnízdo. Celý postup opakujte, dokud nezpracujete všechno těsto.
- Vosí hnízda skladujte nejlépe v lednici a spotřebujte do 1 týdne.