Velikonoční beránek, symbol radosti, je tradičním symbolem Velikonoc, oslavujícím období nového života a naděje. Jeho příprava je spojena s rituály a tradicemi, které dodávají Velikonocům ještě větší význam a slavnostní atmosféru.
Ingredience:
- mouka pšeničná polohrubá 300 g
- vejce – oddělené bílky od žloutků 5 ks
- vejce – celá, neoddělená 2 ks
- krupicový cukr 250 g
- vanilkový cukr 1 balení
- citronová kůra a šťáva z půlky citronu
- rozinky 2 ks
- máslo na vymazání formy
- moučkový cukr na poprášení
- čokoládová poleva
Postup:
- Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Formu důkladně vymazejte změklým máslem a vysypte trochou mouky.
- Dvě celá vejce a žloutky ušlehejte v míse s oběma druhy cukru do pěny, přidejte citronovou šťávu i kůru a mouku.
- V jiné nádobě vyšlehejte z bílků tuhý sníh (když nadzdvihnete metlu, špičky sněhu se neohýbají) a lehce ho vmíchejte do těsta.
- Těsto vlijte do ,obličejové‘ poloviny formy, přiklopte a vložte do trouby. Pečte zhruba pětatřicet minut, až je beránek krásně zlatý; přesvědčíte se opatrným nadzdvižením formy a vpichem špejle – když na ní neulpí vlhké drobečky, je hotovo.
- Formu vyjměte z trouby a na hodinku až dvě ji zabalte do vlhké utěrky, až zcela vychladne.
- Opatrně beránka vyklopte, posaďte na servírovací talíř, poprašte moučkovým cukrem, vytvořte malé důlky a vložte do nich rozinky jako oči. Můžete ho také přelít čokoládovou polevou (připravíte ji podle návodu na obalu) a nechat vychladit.