Tradiční recept na dokonalou vánočku

Vánočka, tradiční pečivo vytvářené s láskou a péčí, je nezbytnou součástí vánočních svátků. Její lahodná vůně a nadýchaná textura přináší do domu neopakovatelnou atmosféru radosti a tepla.

V našem dnešním receptu vám přiblížíme postup pečení vánočky krok za krokem. S jedinečnými ingrediencemi a péčí o každý detail vytvoříme vánoční poklad plný úžasné chuti.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 90 g cukru krupice
  • 10 g vanilkového cukru
  • 230 g plnotučného mléka Madeta
  • 100 g máslo Madeta
  • 2 ks vejce M
  • 20 g droždí
  • 5 g soli
  • 1 citron kůra
  • 2 g mletý anýz
  • 2 g mletý muškátový oříšek
  • 150 g rozinek
  • 20 gramů rumu, případně malý panák
  • 50 g mandlí
  • 1 malé vejce na potření

Postup:

  • Při přípravě kynutého těsta začínáme tekutinami (kromě tuků). Do mísy dáme mléko, vajíčka, rozdrobené droždí, cukr krupice, vanilkový cukr, muškátový oříšek, mletý anýz, sůl, citronovou kůru a nakonec mouku.
  • Vše spolu v kuchyňském robotu krátce promícháme (asi půl minuty), robota zastavíme a teprve teď přidáme rum a máslo. Znova zapneme a necháme hníst 10-12 minut.
  • Jakmile se těsto nelepí přidáme rozinky. Robota zapneme na pár vteřin jenom na zapracování rozinek a ihned vypínáme (cca 10 sekund).
  • Těsto překlopíme do jiné mísy, zakryjeme vlhkou utěrkou a necháme kynout. V létě těsto kyne zhruba 1 hodinu, v zimě pomaleji.
  • Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, lehce ho posypeme moukou a rozdělíme na 6 stejných dílků.
  • Každý dílek lehce poplácáme, zatočíme do ruličky a pak teprve válíme do pramene o délce asi 30 cm.
  • Prameny spojíme v jednom bodě a upleteme vánočku. Nakonec začátek a konec pletení přimáčkneme k pracovní ploše a založíme do spodu.
  • Vánočku položíme na plech vyložený pečícím papírem, postříkáme vodou aby neoschla a necháme kynout do dvojnásobného objemu.
  • Nakynutou vánočku potřeme celým rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
  • Troubu rozpálíme na 200° C. V momentě kdy vánočku dáváme do trouby teplotu stáheme na 160° C (horkovzduch) a pečeme 30 minut. 

Ať vám naše vánočka přinese radost, teplé pocity a nezapomenutelné chvíle strávené ve společenství těch, které máte rádi. Přejeme vám krásné a šťastné Vánoce plné lásky, pohody a dobrého jídla.


Sponzorovaný obsah:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *