Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec je jedním z neodmyslitelných symbolů Velikonoc. Toto tradiční pečivo spojuje chuťovou bohatost s vůní čerstvě napečeného pečiva, připomínající radostné období probuzení přírody a nového začátku.

Ingredience:

  • 100 g máslo
  • sůl
  • vejce na potření
  • 2 dl mléko
  • 2 ks žloutek
  • 100 g cukr krystal
  • rozinky
  • 500 g polohrubá mouka
  • 1 kostka droždí
  • mandle
  • muškátový oříšek
  • citronová kůra

Postup:

  1. Do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, špetku soli a trochu mouky, necháme vykynout kvásek.
  2. V míse smícháme mouku, přidáme rozpuštěný tuk, žloutky, kvásek, strouhanou citronovou kůru a muškátový oříšek, rozinky (předem namočené ve vodě nebo rumu) a vypracujeme těsto. Těsto na velikonoční mazanec necháme hodinu kynout.
  3. Pak zpracujeme bochánek, který necháme ještě nakynout. Mazanec potřeme vejcem, posypeme mandlemi.
  4. Pečeme v předem vyhřáté troubě zhruba 20 minut při 200 °C, poté teplotu zmírníme a dopečeme.