Velikonoční mazanec je jedním z neodmyslitelných symbolů Velikonoc. Toto tradiční pečivo spojuje chuťovou bohatost s vůní čerstvě napečeného pečiva, připomínající radostné období probuzení přírody a nového začátku.
Ingredience:
- 100 g máslo
- sůl
- vejce na potření
- 2 dl mléko
- 2 ks žloutek
- 100 g cukr krystal
- rozinky
- 500 g polohrubá mouka
- 1 kostka droždí
- mandle
- muškátový oříšek
- citronová kůra
Postup:
- Do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, špetku soli a trochu mouky, necháme vykynout kvásek.
- V míse smícháme mouku, přidáme rozpuštěný tuk, žloutky, kvásek, strouhanou citronovou kůru a muškátový oříšek, rozinky (předem namočené ve vodě nebo rumu) a vypracujeme těsto. Těsto na velikonoční mazanec necháme hodinu kynout.
- Pak zpracujeme bochánek, který necháme ještě nakynout. Mazanec potřeme vejcem, posypeme mandlemi.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě zhruba 20 minut při 200 °C, poté teplotu zmírníme a dopečeme.