Tradiční velikonoční nádivka představuje nezbytnou součást svátečního stolu plného chutí a tradic. Tato lahodná pochoutka spojuje kvalitní maso, vajíčka a čerstvé bylinky, které se pečou do dokonalého souznění chutí.
Ingredience:
- 1 kg masa (vepřová plec, uzený bůček, kuřecí maso)
- sůl
- 500 g starších housek
- 750 ml masového vývaru
- mletý pepř
- muškátový oříšek
- 6 vajec
- 2 lžíce nakrájené pažitky
- 2 lžíce sekané petrželky
- tuk na vymazání formy
Postup:
- Maso uvaříme každé zvlášť v osolené vodě. Poté jej vyjmeme, necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky.
- Housky rovněž nakrájíme na kostičky, zalijeme teplým vývarem, promícháme a přidáme k nim nakrájené maso.
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Zapékací formu vymažeme.
- Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
- Nádivku osolíme, opepříme, okořeníme strouhaným muškátovým oříškem, přidáme pažitku, petrželku a žloutky. Opatrně promícháme.
- Pak lehce vmícháme bílkový sníh.
- Naplníme zapékací formu a hlavičku pečeme 40–50 minut.
- Pokrm podáváme teplý nebo studený se salátem z čerstvé zeleniny.