Krevetové rizoto s koriandrem a limetkou je pikantní a osvěžující pokrm, který kombinuje krémovou rýži Arborio s plody moře, citrusovým akcentem limetky a aromatickým koriandrem. Tato kombinace vytváří lahodné jídlo, které je plné kontrastů a bohatých chutí.
Ingredience:
- 300 g krevet (oloupaných a vyčištěných)
- 1 šálek rýže Arborio (ideální pro risotto)
- 1 cibule (jemně nakrájená)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce olivového oleje
- 750 ml kuřecího vývaru (horkého)
- 1 limetka (šťáva a kůra)
- 1/4 šálku bílého vína (nepovinné)
- 1/4 šálku čerstvého koriandru (nasekaného)
- 2 lžíce másla
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup:
- V hlubší pánvi nebo hrnci si rozehřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji dozlatova.
- Přidejte nasekaný česnek a rýži Arborio. Vařte a míchejte asi 2 minuty, dokud se rýže neprozáří a začne být skleněná.
- Pokud používáte, přidejte bílé víno a vařte, dokud se většina tekutiny nevstřebá.
- Postupně přidávejte horký kuřecí vývar, jednu lžíci najednou, za stálého míchání. Vařte, dokud se vývar nevstřebá, a pokračujte v přidávání další lžíce vývaru, dokud rýže nebude měkká a krémová (to může trvat asi 18-20 minut).
- Během vaření risotta si v pánvi rozehřejte máslo. Přidejte krevety a smažte je asi 2-3 minuty na každé straně, dokud nejsou růžové a prohřáté.
- Přidejte krevety do hotového risotta a jemně je promíchejte. Přidejte nasekaný koriandr a limetkovou šťávu a kůru. Ochutnejte solí a pepřem a podle chuti přidejte více.
- Podávejte okamžitě, ozdobené čerstvým koriandrem a plátky limetky.