Vynikající mrkvové řezy
Nadýchané mrkvové řezy provoněné skořicí s pudinkovým krémem zjemněným zakysanou smetanou pro jemnou a vláčnou chuť.
Ingredience
- 400–500 g mrkve
- 6 vajec
- 300 g cukru krystal
- 10 lžic oleje
- 10 lžic horké vody
- 2 lžičky citronové kůry nebo šťávy
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g celozrnné pšeničné mouky
- 50 g kokosu
- 2 kypřicí prášky do pečiva
- 350–400 ml mléka
- 1 vanilkový pudink
- 1 lžíce másla
- 2–3 lžíce cukru
- 1 kelímek zakysané smetany
- mletá skořice
- tuk
- hrubá mouka
Postup přípravy
- Velký plech vymažeme tukem a vysypeme moukou, nebo vyložíme pečicím papírem.
- Očištěnou mrkev najemno nastrouháme. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky šleháme s polovinou cukru, dokud nevznikne pevný sníh.
- Žloutky s druhou polovinou cukru vyšleháme do pěny. Přidáme olej, vodu a ostatní suroviny, nakonec do těsta opatrně vmícháme sníh.
- Těsto urovnáme na připravený plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.
- Připravíme krém: Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink a podle chuti přisladíme. Přidáme skořici a do ještě horkého pudinku zašleháme lžíci másla. Po vychladnutí do krému ještě zašleháme zakysanou smetanu.
- Vychladlé těsto potřeme krémem. Moučník můžeme dozdobit podle vlastní fantazie.