Doba tepelné úpravyDoba tepelné úpravy 45 minutmin.
Celkový čas 1 hourhod.35 minutmin.
KategorieKategorie Moučníky
KuchyněKuchyně Česká kuchyně
Počet porcí 1plech
Kalorie 5781kcal
Ingredience
400–500 gmrkve
6vajec
300gcukru krystal
10lžic oleje
10lžic horké vody
2lžičky citronové kůrynebo šťávy
300gpolohrubé mouky
150gcelozrnné pšeničné mouky
50gkokosu
2kypřicí prášky do pečiva
350–400 mlmléka
1vanilkový pudink
1lžíce másla
2–3lžíce cukru
1kelímek zakysané smetany
mletá skořice
tuk
hrubá mouka
Postup přípravy
Velký plech vymažeme tukem a vysypeme moukou, nebo vyložíme pečicím papírem.
Očištěnou mrkev najemno nastrouháme. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky šleháme s polovinou cukru, dokud nevznikne pevný sníh.
Žloutky s druhou polovinou cukru vyšleháme do pěny. Přidáme olej, vodu a ostatní suroviny, nakonec do těsta opatrně vmícháme sníh.
Těsto urovnáme na připravený plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.
Připravíme krém: Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink a podle chuti přisladíme. Přidáme skořici a do ještě horkého pudinku zašleháme lžíci másla. Po vychladnutí do krému ještě zašleháme zakysanou smetanu.
Vychladlé těsto potřeme krémem. Moučník můžeme dozdobit podle vlastní fantazie.