Tilápie na másle a citronu
Jemné filety z tilápie rychle osmažené na másle s citronovou šťávou jsou jednoduchým a šťavnatým pokrmem bez kostí, ideální k bramborám nebo kuskusu.
Ingredience
- 300 g tilápie
- sůl podle chuti
- čerstvě mletý pepř
- koření na ryby nemusí být
- 2 lžíce hladké mouky na obalení
- 1 citron
- 2 lžíce přepuštěného másla nebo obyčejné máslo s 1 lžičkou oleje
Postup přípravy
- Filety tilápie přepůlíme, získáme tak 6 kousků. Ty osušíme papírovou utěrkou. Z dobře omytého citronu, který rozpůlíme, odřízneme od středu z každé půlky 3 kolečka.
- Rybu z obou stran pokapeme citronovou šťávou ze zbylé části citronu, osolíme a opepříme nebo použijeme koření na ryby.
- Do rozehřáté větší pánvičky dáme rozpustit máslo. Filety poté obalíme v mouce, dobře přitiskneme a přebytečnou oklepeme. Smažíme z obou stran cca 2–3 minuty, při otočení přidáme do pánve kolečka citronů a opečeme společně s rybou.
- Podáváme ihned s různě upravenými bramborami, kuskusem, bulgurem, pohankou nebo humusem se sušenými rajčaty.
Poznámky
Lze použít i bylinky čerstvé nebo sušené – tymián, oregano, saturejka, bazalka – dle vlastní chuti.