Tilápie na másle a citronu

Jemné filety z tilápie rychle osmažené na másle s citronovou šťávou jsou jednoduchým a šťavnatým pokrmem bez kostí, ideální k bramborám nebo kuskusu.
Doba přípravy5 minut
Doba tepelné úpravy6 minut
Celkový čas 11 minut
KategorieRyby
KuchyněEvropská kuchyně
Počet porcí 2 porce
Kalorie 585 kcal

Ingredience
  

  • 300 g tilápie
  • sůl podle chuti
  • čerstvě mletý pepř
  • koření na ryby nemusí být
  • 2 lžíce hladké mouky na obalení
  • 1 citron
  • 2 lžíce přepuštěného másla nebo obyčejné máslo s 1 lžičkou oleje

Postup přípravy
 

  • Filety tilápie přepůlíme, získáme tak 6 kousků. Ty osušíme papírovou utěrkou. Z dobře omytého citronu, který rozpůlíme, odřízneme od středu z každé půlky 3 kolečka.
  • Rybu z obou stran pokapeme citronovou šťávou ze zbylé části citronu, osolíme a opepříme nebo použijeme koření na ryby.
  • Do rozehřáté větší pánvičky dáme rozpustit máslo. Filety poté obalíme v mouce, dobře přitiskneme a přebytečnou oklepeme. Smažíme z obou stran cca 2–3 minuty, při otočení přidáme do pánve kolečka citronů a opečeme společně s rybou.
  • Podáváme ihned s různě upravenými bramborami, kuskusem, bulgurem, pohankou nebo humusem se sušenými rajčaty.

Poznámky

Lze použít i bylinky čerstvé nebo sušené – tymián, oregano, saturejka, bazalka – dle vlastní chuti.