Smetanová bramboračka se žampiony

Smetanová polévka s bramborami a žampiony, zjemněná smetanou a dochucená bylinkami. Snadná na přípravu a ideální pro běžné dny.
Doba přípravy15 minut
Doba tepelné úpravy30 minut
Celkový čas 45 minut
KategoriePolévky
KuchyněČeská kuchyně
Počet porcí 4 porce
Kalorie 1380 kcal

Ingredience
  

  • 500 g oloupaných brambor
  • 200 g čerstvých žampionů
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 20 g hladké mouky
  • 600 ml vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • muškátový květ podle chuti
  • pepř mletý
  • sůl
  • bylinky

Postup přípravy
 

  • Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli, pak přisypeme jemně nasekaný česnek, pokrájené žampiony, špetku muškátového květu a dále smažíme do povadnutí žampionů.
  • Vmícháme na menší kousky pokrájené brambory, lžíci hladké mouky a vše dobře promícháme.
  • Přilijeme vývar, dochutíme solí, pepřem a přivedeme k varu. Vaříme do změknutí brambor za občasného promíchání.
  • Nakonec přilijeme smetanu a vše necháme přejít varem, případně ještě dochutíme.
  • Na talířích dozdobíme čerstvě nasekanými bylinkami a podáváme.

Poznámky

Smetanu ke šlehání můžeme nahradit zakysanou smetanou. Tu ale použijeme pokojové teploty a vmícháme ji do polévky, po odstavení z kamen.