Smetanová bramboračka se žampiony
Smetanová polévka s bramborami a žampiony, zjemněná smetanou a dochucená bylinkami. Snadná na přípravu a ideální pro běžné dny.
Ingredience
- 500 g oloupaných brambor
- 200 g čerstvých žampionů
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 20 g hladké mouky
- 600 ml vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- muškátový květ podle chuti
- pepř mletý
- sůl
- bylinky
Postup přípravy
- Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli, pak přisypeme jemně nasekaný česnek, pokrájené žampiony, špetku muškátového květu a dále smažíme do povadnutí žampionů.
- Vmícháme na menší kousky pokrájené brambory, lžíci hladké mouky a vše dobře promícháme.
- Přilijeme vývar, dochutíme solí, pepřem a přivedeme k varu. Vaříme do změknutí brambor za občasného promíchání.
- Nakonec přilijeme smetanu a vše necháme přejít varem, případně ještě dochutíme.
- Na talířích dozdobíme čerstvě nasekanými bylinkami a podáváme.
Poznámky
Smetanu ke šlehání můžeme nahradit zakysanou smetanou. Tu ale použijeme pokojové teploty a vmícháme ji do polévky, po odstavení z kamen.