Doba tepelné úpravyDoba tepelné úpravy 30 minutmin.
Celkový čas 45 minutmin.
KategorieKategorie Polévky
KuchyněKuchyně Česká kuchyně
Počet porcí 4porce
Kalorie 1380kcal
Ingredience
500goloupaných brambor
200gčerstvých žampionů
1cibule
2stroužky česneku
2lžíce másla
20ghladké mouky
600mlvývaru
200mlsmetany ke šlehání
muškátový květpodle chuti
pepř mletý
sůl
bylinky
Postup přípravy
Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli, pak přisypeme jemně nasekaný česnek, pokrájené žampiony, špetku muškátového květu a dále smažíme do povadnutí žampionů.
Vmícháme na menší kousky pokrájené brambory, lžíci hladké mouky a vše dobře promícháme.
Přilijeme vývar, dochutíme solí, pepřem a přivedeme k varu. Vaříme do změknutí brambor za občasného promíchání.
Nakonec přilijeme smetanu a vše necháme přejít varem, případně ještě dochutíme.
Na talířích dozdobíme čerstvě nasekanými bylinkami a podáváme.
Poznámky
Smetanu ke šlehání můžeme nahradit zakysanou smetanou. Tu ale použijeme pokojové teploty a vmícháme ji do polévky, po odstavení z kamen.