Škvarkové tyčinky

Jemné a křupavé škvarkové tyčinky ochucené kmínem a solí se skvěle hodí jako pohoštění pro návštěvu, rodinnou oslavu i jen tak na běžný den.
Doba přípravy1 hour
Doba tepelné úpravy20 minut
Celkový čas 1 hour 20 minut
KategorieSlané pečivo
KuchyněČeská kuchyně
Počet porcí 1 dávka
Kalorie 1567 kcal

Ingredience
  

  • 1,5 hrnku hladké mouky nebo víc, dle potřeby
  • 1 žloutek
  • 1/4 kostičky čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 3/4 hrnku škvarků
  • 1 hrnek mléka
  • sůl
  • kmín na posyp
  • hrubá sůl na posyp

Postup přípravy
 

  • Do mísy dáme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí.
  • Posypeme cukrem a přilijeme vlažné mléko. Dáme na teplé místo vykynout, nejlépe do trouby předehřáté na 45 °C.
  • Po vykynutí přidáme zbylé mléko, žloutek, na jemno rozsekané škvarky, sůl, promícháme a zaděláme hladké těsto. Pokud lepí, přidáme ještě trochu mouky.
  • Dáme opět kynout, za 30 minut těsto vyválíme a krájíme na tyčinky.
  • Bílek rozšleháme a potíráme tyčinky. Sypeme kmínem a hrubou solí. Pečeme na 180 °C do zlaté barvy.