Škvarkové tyčinky
Jemné a křupavé škvarkové tyčinky ochucené kmínem a solí se skvěle hodí jako pohoštění pro návštěvu, rodinnou oslavu i jen tak na běžný den.
Ingredience
- 1,5 hrnku hladké mouky nebo víc, dle potřeby
- 1 žloutek
- 1/4 kostičky čerstvého droždí
- 1 lžička cukru
- 3/4 hrnku škvarků
- 1 hrnek mléka
- sůl
- kmín na posyp
- hrubá sůl na posyp
Postup přípravy
- Do mísy dáme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí.
- Posypeme cukrem a přilijeme vlažné mléko. Dáme na teplé místo vykynout, nejlépe do trouby předehřáté na 45 °C.
- Po vykynutí přidáme zbylé mléko, žloutek, na jemno rozsekané škvarky, sůl, promícháme a zaděláme hladké těsto. Pokud lepí, přidáme ještě trochu mouky.
- Dáme opět kynout, za 30 minut těsto vyválíme a krájíme na tyčinky.
- Bílek rozšleháme a potíráme tyčinky. Sypeme kmínem a hrubou solí. Pečeme na 180 °C do zlaté barvy.