Zpět na recept
Vytisknout
Obrázek receptu
Menší
Normální
Větší
Jemné a křupavé škvarkové tyčinky ochucené kmínem a solí se skvěle hodí jako pohoštění pro návštěvu, rodinnou oslavu i jen tak na běžný den.
Vytisknout recept
Vytvořit pin
Doba přípravy
Doba přípravy
1
hour
hod.
Doba tepelné úpravy
Doba tepelné úpravy
20
minut
min.
Celkový čas
1
hour
hod.
20
minut
min.
Kategorie
Kategorie
Slané pečivo
Kuchyně
Kuchyně
Česká kuchyně
Počet porcí
1
dávka
Kalorie
1567
kcal
Ingredience
1,5
hrnku hladké mouky
nebo víc, dle potřeby
1
žloutek
1/4
kostičky čerstvého droždí
1
lžička cukru
3/4
hrnku škvarků
1
hrnek mléka
sůl
kmín
na posyp
hrubá sůl
na posyp
Postup přípravy
Do mísy dáme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí.
Posypeme cukrem a přilijeme vlažné mléko. Dáme na teplé místo vykynout, nejlépe do trouby předehřáté na 45 °C.
Po vykynutí přidáme zbylé mléko, žloutek, na jemno rozsekané škvarky, sůl, promícháme a zaděláme hladké těsto. Pokud lepí, přidáme ještě trochu mouky.
Dáme opět kynout, za 30 minut těsto vyválíme a krájíme na tyčinky.
Bílek rozšleháme a potíráme tyčinky. Sypeme kmínem a hrubou solí. Pečeme na 180 °C do zlaté barvy.