Segedínský guláš

Tradiční guláš s vepřovým masem a kysaným zelím, který se připravuje v tlakovém hrnci a podává nejčastěji s knedlíkem.
Doba přípravy15 minut
Doba tepelné úpravy50 minut
Celkový čas 1 hour 5 minut
KategorieVepřové maso
KuchyněČeská kuchyně
Počet porcí 5 porcí
Kalorie 1077 kcal

Ingredience
  

  • 500 g vepřové plece
  • 3 cibule
  • 1 špetka kmínu
  • 1–2 lžičky mleté červené papriky
  • olej
  • sůl
  • mletý pepř
  • 500 g kysaného zelí
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 100 g smetany na vaření

Postup přípravy
 

  • V tlakovém hrnci necháme na oleji zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
  • Přidáme na kostky nakrájené maso a kmín.
  • Maso osmahneme, osolíme, opepříme, přidáme červenou mletou papriku a ještě krátce osmahneme.
  • Pak ihned přidáme zhruba 400 ml vody a hrnec uzavřeme. Pod tlakem vaříme asi 20 minut.
  • Do obyčejného hrnce vložíme zelí, přidáme asi 300 ml vody a necháme vařit 20 minut.
  • Než se zelí uvaří, připravíme záklechtku tak, že rozmícháme v 250 ml vody 3 polévkové lžíce hladké mouky. Vymícháme dohladka tak, aby zmizely hrudky.
  • Do uvařeného zelí přidáme maso a všechnu šťávu z tlakového hrnce a opět přivedeme do varu.
  • Postupně vmícháme záklechtku (nemusíme ji spotřebovat všechnu) a pozvolna asi 20 minut provařujeme.
  • Nakonec přidáme půl kelímku smetany a pokud je třeba, tak guláš ještě dochutíme.

Poznámky

Podáváme s knedlíkem.