Segedínský guláš
Tradiční guláš s vepřovým masem a kysaným zelím, který se připravuje v tlakovém hrnci a podává nejčastěji s knedlíkem.
Ingredience
- 500 g vepřové plece
- 3 cibule
- 1 špetka kmínu
- 1–2 lžičky mleté červené papriky
- olej
- sůl
- mletý pepř
- 500 g kysaného zelí
- 3 lžíce hladké mouky
- 100 g smetany na vaření
Postup přípravy
- V tlakovém hrnci necháme na oleji zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidáme na kostky nakrájené maso a kmín.
- Maso osmahneme, osolíme, opepříme, přidáme červenou mletou papriku a ještě krátce osmahneme.
- Pak ihned přidáme zhruba 400 ml vody a hrnec uzavřeme. Pod tlakem vaříme asi 20 minut.
- Do obyčejného hrnce vložíme zelí, přidáme asi 300 ml vody a necháme vařit 20 minut.
- Než se zelí uvaří, připravíme záklechtku tak, že rozmícháme v 250 ml vody 3 polévkové lžíce hladké mouky. Vymícháme dohladka tak, aby zmizely hrudky.
- Do uvařeného zelí přidáme maso a všechnu šťávu z tlakového hrnce a opět přivedeme do varu.
- Postupně vmícháme záklechtku (nemusíme ji spotřebovat všechnu) a pozvolna asi 20 minut provařujeme.
- Nakonec přidáme půl kelímku smetany a pokud je třeba, tak guláš ještě dochutíme.
Poznámky
Podáváme s knedlíkem.