Zpět na recept
Vytisknout
Obrázek receptu
Poznámky
Menší
Normální
Větší
Tradiční guláš s vepřovým masem a kysaným zelím, který se připravuje v tlakovém hrnci a podává nejčastěji s knedlíkem.
Vytisknout recept
Vytvořit pin
Doba přípravy
Doba přípravy
15
minut
min.
Doba tepelné úpravy
Doba tepelné úpravy
50
minut
min.
Celkový čas
1
hour
hod.
5
minut
min.
Kategorie
Kategorie
Vepřové maso
Kuchyně
Kuchyně
Česká kuchyně
Počet porcí
5
porcí
Kalorie
1077
kcal
Ingredience
500
g
vepřové plece
3
cibule
1
špetka kmínu
1–2
lžičky mleté červené papriky
olej
sůl
mletý pepř
500
g
kysaného zelí
3
lžíce hladké mouky
100
g
smetany na vaření
Postup přípravy
V tlakovém hrnci necháme na oleji zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
Přidáme na kostky nakrájené maso a kmín.
Maso osmahneme, osolíme, opepříme, přidáme červenou mletou papriku a ještě krátce osmahneme.
Pak ihned přidáme zhruba 400 ml vody a hrnec uzavřeme. Pod tlakem vaříme asi 20 minut.
Do obyčejného hrnce vložíme zelí, přidáme asi 300 ml vody a necháme vařit 20 minut.
Než se zelí uvaří, připravíme záklechtku tak, že rozmícháme v 250 ml vody 3 polévkové lžíce hladké mouky. Vymícháme dohladka tak, aby zmizely hrudky.
Do uvařeného zelí přidáme maso a všechnu šťávu z tlakového hrnce a opět přivedeme do varu.
Postupně vmícháme záklechtku (nemusíme ji spotřebovat všechnu) a pozvolna asi 20 minut provařujeme.
Nakonec přidáme půl kelímku smetany a pokud je třeba, tak guláš ještě dochutíme.
Poznámky
Podáváme s knedlíkem.