Mechový dort (se špenátem)
Zelený dort s jemným krémem z mascarpone si získává oblibu nejen díky své neobvyklé barvě, ale i snadné přípravě.
Ingredience
- 250 g čerstvého baby špenátu
- 300 g hladké mouky
- 150 g cukru krupice
- 180 ml oleje
- 3 vejce
- 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
- kůra z 1/2 citronu
- 1 lžíce citronové šťávy
- tuk na vymazání formy
- hrubá mouka na vysypání
- 500 g mascarpone
- 400 g smetany ke šlehání
- 130 g moučkového cukru
- citronová šťáva podle chuti
Postup přípravy
- Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C.
- Nasekáme špenát na menší kousky, přidáme 80 g oleje a mixujeme téměř do hladka.
- Ve větší míse vyšleháme vejce s cukrem do nadýchané směsi.
- Přidáme zbylých 100 ml oleje, rozmixovaný špenát, citronovou kůru a šťávu, zašleháme.
- Postupně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, vytvoříme hladké těsto.
- Formu vymažeme tukem, vysypeme moukou, vlijeme těsto a pečeme při 170 °C asi 40–50 minut.
- Na krém vyšleháme mascarpone s moučkovým cukrem, přidáme smetanu, případně ztužovač, šleháme do tuha, ochutíme citronovou šťávou.
- Vychladlý korpus rozkrojíme na tři části a jednotlivé vrstvy promažeme krémem.
- Horní díl zarovnáme, odkrojený kousek rozdrobíme.
- Celý dort obmažeme zbytkem krému a posypeme drobečky.
- Na závěr ozdobíme čerstvým ovocem a po vychlazení podáváme.