Mechový dort (se špenátem)

Zelený dort s jemným krémem z mascarpone si získává oblibu nejen díky své neobvyklé barvě, ale i snadné přípravě.
Doba přípravy20 minut
Doba tepelné úpravy45 minut
Celkový čas 1 hour 5 minut
KategorieDezerty
KuchyněČeská kuchyně
Počet porcí 1 kus
Kalorie 7515 kcal

Ingredience
  

  • 250 g čerstvého baby špenátu
  • 300 g hladké mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 180 ml oleje
  • 3 vejce
  • 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
  • kůra z 1/2 citronu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • tuk na vymazání formy
  • hrubá mouka na vysypání
  • 500 g mascarpone
  • 400 g smetany ke šlehání
  • 130 g moučkového cukru
  • citronová šťáva podle chuti

Postup přípravy
 

  • Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C.
  • Nasekáme špenát na menší kousky, přidáme 80 g oleje a mixujeme téměř do hladka.
  • Ve větší míse vyšleháme vejce s cukrem do nadýchané směsi.
  • Přidáme zbylých 100 ml oleje, rozmixovaný špenát, citronovou kůru a šťávu, zašleháme.
  • Postupně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, vytvoříme hladké těsto.
  • Formu vymažeme tukem, vysypeme moukou, vlijeme těsto a pečeme při 170 °C asi 40–50 minut.
  • Na krém vyšleháme mascarpone s moučkovým cukrem, přidáme smetanu, případně ztužovač, šleháme do tuha, ochutíme citronovou šťávou.
  • Vychladlý korpus rozkrojíme na tři části a jednotlivé vrstvy promažeme krémem.
  • Horní díl zarovnáme, odkrojený kousek rozdrobíme.
  • Celý dort obmažeme zbytkem krému a posypeme drobečky.
  • Na závěr ozdobíme čerstvým ovocem a po vychlazení podáváme.