Zpět na recept
Vytisknout
Obrázek receptu
Menší
Normální
Větší
Zelený dort s jemným krémem z mascarpone si získává oblibu nejen díky své neobvyklé barvě, ale i snadné přípravě.
Vytisknout recept
Vytvořit pin
Doba přípravy
Doba přípravy
20
minut
min.
Doba tepelné úpravy
Doba tepelné úpravy
45
minut
min.
Celkový čas
1
hour
hod.
5
minut
min.
Kategorie
Kategorie
Dezerty
Kuchyně
Kuchyně
Česká kuchyně
Počet porcí
1
kus
Kalorie
7515
kcal
Ingredience
250
g
čerstvého baby špenátu
300
g
hladké mouky
150
g
cukru krupice
180
ml
oleje
3
vejce
1
balíček kypřicího prášku do pečiva
kůra z 1/2 citronu
1
lžíce citronové šťávy
tuk na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání
500
g
mascarpone
400
g
smetany ke šlehání
130
g
moučkového cukru
citronová šťáva podle chuti
Postup přípravy
Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C.
Nasekáme špenát na menší kousky, přidáme 80 g oleje a mixujeme téměř do hladka.
Ve větší míse vyšleháme vejce s cukrem do nadýchané směsi.
Přidáme zbylých 100 ml oleje, rozmixovaný špenát, citronovou kůru a šťávu, zašleháme.
Postupně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, vytvoříme hladké těsto.
Formu vymažeme tukem, vysypeme moukou, vlijeme těsto a pečeme při 170 °C asi 40–50 minut.
Na krém vyšleháme mascarpone s moučkovým cukrem, přidáme smetanu, případně ztužovač, šleháme do tuha, ochutíme citronovou šťávou.
Vychladlý korpus rozkrojíme na tři části a jednotlivé vrstvy promažeme krémem.
Horní díl zarovnáme, odkrojený kousek rozdrobíme.
Celý dort obmažeme zbytkem krému a posypeme drobečky.
Na závěr ozdobíme čerstvým ovocem a po vychlazení podáváme.