Jemný zapékaný chřest
Jemný zelený chřest zapečený s bešamelem a parmazánem představuje snadný vegetariánský pokrm pro běžný i slavnostní stůl.
Ingredience
- 1 svazek zeleného chřestu
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml mléka
- 2 bobkové listy
- 1 špetka muškátového oříšku
- 6 lžic strouhanky
- 80 g parmazánu
- sůl dle chuti
- mletý pepř dle chuti
- máslo na vymazání pekáče
Postup přípravy
- Chřest omyjeme, odkrojíme tuhé konce a krátce povaříme ve slané vodě, asi 3–5 minut.
- V hrnci rozpustíme máslo, vmícháme hladkou mouku, krátce za stálého míchání opražíme, aby chytla barvu, a zalijeme mlékem.
- Rozmícháme, aby se nevytvořily hrudky.
- Přidáme bobkový list a za stálého míchání povaříme 10–15 minut, dokud bešamel nezhoustne.
- Bešamel dochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.
- Zapékací mísu vymažeme máslem, rozložíme okapaný chřest a zalijeme bešamelem.
- Vložíme do trouby a zapékáme při 180 °C přibližně 10 minut.
- Poté posypeme strouhankou a nastrouhaným parmazánem.
- Dopečeme ještě dalších 15–20 minut a podáváme.