Jemný zapékaný chřest

Jemný zelený chřest zapečený s bešamelem a parmazánem představuje snadný vegetariánský pokrm pro běžný i slavnostní stůl.
Doba přípravy10 minut
Doba tepelné úpravy40 minut
Celkový čas 50 minut
KategorieBezmasá jídla
KuchyněEvropská kuchyně
Počet porcí 3 porce
Kalorie 411 kcal

Ingredience
  

  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 2 bobkové listy
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 6 lžic strouhanky
  • 80 g parmazánu
  • sůl dle chuti
  • mletý pepř dle chuti
  • máslo na vymazání pekáče

Postup přípravy
 

  • Chřest omyjeme, odkrojíme tuhé konce a krátce povaříme ve slané vodě, asi 3–5 minut.
  • V hrnci rozpustíme máslo, vmícháme hladkou mouku, krátce za stálého míchání opražíme, aby chytla barvu, a zalijeme mlékem.
  • Rozmícháme, aby se nevytvořily hrudky.
  • Přidáme bobkový list a za stálého míchání povaříme 10–15 minut, dokud bešamel nezhoustne.
  • Bešamel dochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.
  • Zapékací mísu vymažeme máslem, rozložíme okapaný chřest a zalijeme bešamelem.
  • Vložíme do trouby a zapékáme při 180 °C přibližně 10 minut.
  • Poté posypeme strouhankou a nastrouhaným parmazánem.
  • Dopečeme ještě dalších 15–20 minut a podáváme.