Zpět na recept
Vytisknout
Obrázek receptu
Menší
Normální
Větší
Jemný zelený chřest zapečený s bešamelem a parmazánem představuje snadný vegetariánský pokrm pro běžný i slavnostní stůl.
Vytisknout recept
Vytvořit pin
Doba přípravy
Doba přípravy
10
minut
min.
Doba tepelné úpravy
Doba tepelné úpravy
40
minut
min.
Celkový čas
50
minut
min.
Kategorie
Kategorie
Bezmasá jídla
Kuchyně
Kuchyně
Evropská kuchyně
Počet porcí
3
porce
Kalorie
411
kcal
Ingredience
1
svazek zeleného chřestu
3
lžíce másla
2
lžíce hladké mouky
500
ml
mléka
2
bobkové listy
1
špetka muškátového oříšku
6
lžic strouhanky
80
g
parmazánu
sůl
dle chuti
mletý pepř
dle chuti
máslo na vymazání pekáče
Postup přípravy
Chřest omyjeme, odkrojíme tuhé konce a krátce povaříme ve slané vodě, asi 3–5 minut.
V hrnci rozpustíme máslo, vmícháme hladkou mouku, krátce za stálého míchání opražíme, aby chytla barvu, a zalijeme mlékem.
Rozmícháme, aby se nevytvořily hrudky.
Přidáme bobkový list a za stálého míchání povaříme 10–15 minut, dokud bešamel nezhoustne.
Bešamel dochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.
Zapékací mísu vymažeme máslem, rozložíme okapaný chřest a zalijeme bešamelem.
Vložíme do trouby a zapékáme při 180 °C přibližně 10 minut.
Poté posypeme strouhankou a nastrouhaným parmazánem.
Dopečeme ještě dalších 15–20 minut a podáváme.