Jarní polévka s růžičkovou kapustou

Tato snadná a výživná zeleninová polévka s máslovou jíškou je ideální jak pro běžné dny, tak i pro slavnostní příležitosti.
Doba přípravy20 minut
Doba tepelné úpravy25 minut
Celkový čas 45 minut
KategoriePolévky
KuchyněČeská kuchyně
Počet porcí 6 porcí
Kalorie 570 kcal

Vybavení

  • Snadná a výživná zeleninová polévka s máslovou jíškou, vhodná pro běžný i slavnostní den.

Ingredience
  

  • 100 g másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 mrkev
  • 5 růžičkových kapustiček
  • pár růžiček květáku
  • 1/4 pórku
  • 1/4 celeru
  • kousek celerové natě
  • 1,5 litru vody
  • sůl
  • mletý pepř
  • kmín
  • trocha pažitky nebo petrželky

Postup přípravy
 

  • Mrkev a celer očistíme a nastrouháme. Kapustičky, květák a pórek pokrájíme na menší kousky.
  • V hrnci necháme rozpustit máslo, přisypeme mouku a usmažíme jíšku.
  • Vklepneme vejce, zamícháme, přidáme nastrouhanou a nakrájenou zeleninu a také celerovou nať.
  • Zalijeme vodou, přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme asi 15 minut.
  • Přidáme sůl, pepř a kmín dle chuti. Nakonec přidáme nakrájenou pažitku nebo petrželku.