Domácí kmínový chleba
Voňavý a křupavý domácí chléb z droždí, posypaný kmínem a upečený dozlatova. Má měkkou střídku a zvládne ho upéct i začátečník.
Ingredience
- 1 kg hladké mouky
- 600 ml vlažné vody
- 3–4 rovné lžičky soli
- 2 lžíce kmínu
- 1 kostka droždí 42,5 g
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička cukru
- voda na potření nebo vejce
- kmín na posypání
Postup přípravy
- Do vlažné vody dáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme ho zmladit.
- Do mísy nasypeme mouku, sůl, kmín a promícháme. Přidáme olej a kvásek z vody a droždí. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme je utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut.
- Pak těsto propracujeme a vytvarujeme z něj bochník. Na plech s pečicím papírem položíme bochánek a necháme přikrytý utěrkou opět kynout, asi 30 minut.
- Předehřejeme troubu na 225 °C, bochánek na povrchu třikrát nařízneme ostrým nožem, potřeme vodou (nebo rozšlehaným vejcem) a posypeme kmínem.
- Dáme péct do spodní části trouby na 15 minut, potom teplotu snížíme na 200 °C a dopečeme asi 35 minut.