Domácí kmínový chleba

Voňavý a křupavý domácí chléb z droždí, posypaný kmínem a upečený dozlatova. Má měkkou střídku a zvládne ho upéct i začátečník.
Doba přípravy40 minut
Doba tepelné úpravy50 minut
Celkový čas 1 hour 30 minut
KategoriePečivo
KuchyněČeská kuchyně, Slovenská kuchyně
Počet porcí 1 kus
Kalorie 3970 kcal

Ingredience
  

  • 1 kg hladké mouky
  • 600 ml vlažné vody
  • 3–4 rovné lžičky soli
  • 2 lžíce kmínu
  • 1 kostka droždí 42,5 g
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička cukru
  • voda na potření nebo vejce
  • kmín na posypání

Postup přípravy
 

  • Do vlažné vody dáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme ho zmladit.
  • Do mísy nasypeme mouku, sůl, kmín a promícháme. Přidáme olej a kvásek z vody a droždí. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme je utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut.
  • Pak těsto propracujeme a vytvarujeme z něj bochník. Na plech s pečicím papírem položíme bochánek a necháme přikrytý utěrkou opět kynout, asi 30 minut.
  • Předehřejeme troubu na 225 °C, bochánek na povrchu třikrát nařízneme ostrým nožem, potřeme vodou (nebo rozšlehaným vejcem) a posypeme kmínem.
  • Dáme péct do spodní části trouby na 15 minut, potom teplotu snížíme na 200 °C a dopečeme asi 35 minut.