Doba tepelné úpravyDoba tepelné úpravy 50 minutmin.
Celkový čas 1 hourhod.30 minutmin.
KategorieKategorie Pečivo
KuchyněKuchyně Česká kuchyně, Slovenská kuchyně
Počet porcí 1kus
Kalorie 3970kcal
Ingredience
1kghladké mouky
600mlvlažné vody
3–4 rovné lžičky soli
2lžíce kmínu
1kostka droždí42,5 g
2lžíce oleje
1lžička cukru
voda na potřenínebo vejce
kmín na posypání
Postup přípravy
Do vlažné vody dáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme ho zmladit.
Do mísy nasypeme mouku, sůl, kmín a promícháme. Přidáme olej a kvásek z vody a droždí. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme je utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut.
Pak těsto propracujeme a vytvarujeme z něj bochník. Na plech s pečicím papírem položíme bochánek a necháme přikrytý utěrkou opět kynout, asi 30 minut.
Předehřejeme troubu na 225 °C, bochánek na povrchu třikrát nařízneme ostrým nožem, potřeme vodou (nebo rozšlehaným vejcem) a posypeme kmínem.
Dáme péct do spodní části trouby na 15 minut, potom teplotu snížíme na 200 °C a dopečeme asi 35 minut.