Vynikající mrkvové řezy

Nadýchané mrkvové řezy provoněné skořicí s pudinkovým krémem zjemněným zakysanou smetanou pro jemnou a vláčnou chuť.
Doba přípravy50 minut
Doba tepelné úpravy45 minut
Celkový čas 1 hour 35 minut
KategorieMoučníky
KuchyněČeská kuchyně
Počet porcí 1 plech
Kalorie 5781 kcal

Ingredience
  

  • 400–500 g mrkve
  • 6 vajec
  • 300 g cukru krystal
  • 10 lžic oleje
  • 10 lžic horké vody
  • 2 lžičky citronové kůry nebo šťávy
  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 g celozrnné pšeničné mouky
  • 50 g kokosu
  • 2 kypřicí prášky do pečiva
  • 350–400 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 lžíce másla
  • 2–3 lžíce cukru
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • mletá skořice
  • tuk
  • hrubá mouka

Postup přípravy
 

  • Velký plech vymažeme tukem a vysypeme moukou, nebo vyložíme pečicím papírem.
  • Očištěnou mrkev najemno nastrouháme. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky šleháme s polovinou cukru, dokud nevznikne pevný sníh.
  • Žloutky s druhou polovinou cukru vyšleháme do pěny. Přidáme olej, vodu a ostatní suroviny, nakonec do těsta opatrně vmícháme sníh.
  • Těsto urovnáme na připravený plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.
  • Připravíme krém: Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink a podle chuti přisladíme. Přidáme skořici a do ještě horkého pudinku zašleháme lžíci másla. Po vychladnutí do krému ještě zašleháme zakysanou smetanu.
  • Vychladlé těsto potřeme krémem. Moučník můžeme dozdobit podle vlastní fantazie.