Zapékaný květák se sýrem

Jednoduchou dobrotu z květáku připravíme snadno a rychle. Díky skvělé chuti si ji jistě oblíbí i děti.
Doba přípravy10 minut
Doba tepelné úpravy35 minut
Celkový čas 45 minut
KategorieZeleninová jídla
KuchyněČeská kuchyně
Počet porcí 4 porce
Kalorie 490 kcal

Ingredience
  

  • 1 menší květák
  • trocha soli
  • 1–2 lžíce másla
  • 1 plná lžíce hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 150 ml smetany
  • 1 lžička francouzské hořčice
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 špetka pepře
  • 100 g nivy
  • olej na vymazání pekáčku
  • 150 g anglické slaniny
  • pažitka na ozdobu

Postup přípravy
 

  • Květák omyjeme, rozebereme na růžičky a dáme vařit do osolené vody asi na 5 minut.
  • V hrnci rozpustíme máslo, vmícháme hladkou mouku a uděláme jíšku, kterou zalijeme mlékem a smetanou. Vmícháme hořčici, ochutíme muškátovým oříškem, solí, pepřem a přidáme nastrouhanou nivu. Sýr necháme za stálého míchání rozpustit.
  • Květák slijeme, necháme okapat a přendáme do vymazaného pekáčku. Na něj poklademe vrstvu pokrájené anglické slaniny a vše zalijeme připraveným sýrovým bešamelem. Vložíme do trouby a zapékáme při 180 °C asi 20 minut.
  • Hotový pokrm posypeme čerstvou pažitkou.