Zapékaný květák se sýrem
Jednoduchou dobrotu z květáku připravíme snadno a rychle. Díky skvělé chuti si ji jistě oblíbí i děti.
Ingredience
- 1 menší květák
- trocha soli
- 1–2 lžíce másla
- 1 plná lžíce hladké mouky
- 150 ml mléka
- 150 ml smetany
- 1 lžička francouzské hořčice
- 1 špetka muškátového oříšku
- 1 špetka pepře
- 100 g nivy
- olej na vymazání pekáčku
- 150 g anglické slaniny
- pažitka na ozdobu
Postup přípravy
- Květák omyjeme, rozebereme na růžičky a dáme vařit do osolené vody asi na 5 minut.
- V hrnci rozpustíme máslo, vmícháme hladkou mouku a uděláme jíšku, kterou zalijeme mlékem a smetanou. Vmícháme hořčici, ochutíme muškátovým oříškem, solí, pepřem a přidáme nastrouhanou nivu. Sýr necháme za stálého míchání rozpustit.
- Květák slijeme, necháme okapat a přendáme do vymazaného pekáčku. Na něj poklademe vrstvu pokrájené anglické slaniny a vše zalijeme připraveným sýrovým bešamelem. Vložíme do trouby a zapékáme při 180 °C asi 20 minut.
- Hotový pokrm posypeme čerstvou pažitkou.