Mleté maso s pórkem ve smetanových bramborách

Lahodné vrstvené jídlo z mletého masa, pórku a brambor, zapečené se smetanou a dochucené česnekem a tymiánem.
Doba přípravy20 minut
Doba tepelné úpravy1 hour
Celkový čas 1 hour 20 minut
KategorieMleté maso
KuchyněČeská kuchyně
Počet porcí 4 porce
Kalorie 2042 kcal

Ingredience
  

  • 500 g mletého masa mix
  • 1 pórek
  • sádlo nebo máslo, špek, olej
  • 3 stroužky česneku
  • tymián podle chuti
  • sůl
  • pepř mletý
  • 1 kg oloupaných brambor
  • 220 ml smetany ke šlehání

Postup přípravy
 

  • Pórek pokrájíme na kolečka a osmažíme na sádle či másle, případně i na jemně pokrájeném uzeném špeku lehce dozlatova.
  • Přidáme mleté maso a dále smažíme do rozdrobení. Pomoci si můžeme krom vařečky i šťouchadlem na brambory. Osolíme, opepříme, přidáme tymián a drobně nasekaný česnek, necháme rozvonět a odstavíme.
  • Zapékací mísu vymažeme tukem a dno vyložíme plátky oloupaných brambor, na které nandáme polovinu pórkovo-mleté směsi, poté navrstvíme další vrstvu bramborových plátků a na ně zbylou směs. Na tu poskládáme zbylé brambory, které zalijeme smetanou, osolíme a přidáme pár lístečků tymiánu.
  • Mísu zaklopíme, vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 45–50 minut.
  • Po vyndání z trouby necháme zhruba 10 minut stát a až poté odklopíme a rozdělíme na talíře. Podáváme se zeleninovým salátem dle chuti.