Mleté maso s pórkem ve smetanových bramborách
Lahodné vrstvené jídlo z mletého masa, pórku a brambor, zapečené se smetanou a dochucené česnekem a tymiánem.
Ingredience
- 500 g mletého masa mix
- 1 pórek
- sádlo nebo máslo, špek, olej
- 3 stroužky česneku
- tymián podle chuti
- sůl
- pepř mletý
- 1 kg oloupaných brambor
- 220 ml smetany ke šlehání
Postup přípravy
- Pórek pokrájíme na kolečka a osmažíme na sádle či másle, případně i na jemně pokrájeném uzeném špeku lehce dozlatova.
- Přidáme mleté maso a dále smažíme do rozdrobení. Pomoci si můžeme krom vařečky i šťouchadlem na brambory. Osolíme, opepříme, přidáme tymián a drobně nasekaný česnek, necháme rozvonět a odstavíme.
- Zapékací mísu vymažeme tukem a dno vyložíme plátky oloupaných brambor, na které nandáme polovinu pórkovo-mleté směsi, poté navrstvíme další vrstvu bramborových plátků a na ně zbylou směs. Na tu poskládáme zbylé brambory, které zalijeme smetanou, osolíme a přidáme pár lístečků tymiánu.
- Mísu zaklopíme, vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 45–50 minut.
- Po vyndání z trouby necháme zhruba 10 minut stát a až poté odklopíme a rozdělíme na talíře. Podáváme se zeleninovým salátem dle chuti.