Meruňkový koláč
Třený máslový koláč s meruňkami a drobenkou je letní klasikou, která potěší každého milovníka ovocných moučníků.
Ingredience
- 120 g másla
- 100 g cukru krupice
- 350 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 250–300 ml mléka
- vypeckované meruňky
- 100 g hrubé mouky
- 70 g cukru
- 70 g másla
- tuk
- hrubá mouka
Postup přípravy
- Nejprve vymažeme a vysypeme plech (nebo vyložíme pečicím papírem).
- Z uvedených surovin připravíme drobenku promnutím mezi prsty.
- Máslo utřeme s cukrem, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko.
- Vymícháme hladké těsto, rozetřeme ho na předem připravený plech, poklademe meruňkami řezem nahoru a posypeme drobenkou.
- Vložíme do předehřáté trouby, kterou jsme včas zapnuli na 160 °C.
- Pečeme zhruba 30 minut. Stupeň propečení zkoušíme vpíchnutím špejle. Musí být zcela suchá.
Poznámky
Těsto je na menší plech.