Meruňkový koláč

Třený máslový koláč s meruňkami a drobenkou je letní klasikou, která potěší každého milovníka ovocných moučníků.
Doba přípravy20 minut
Doba tepelné úpravy30 minut
Celkový čas 50 minut
KategorieMoučníky
KuchyněČeská kuchyně
Počet porcí 1 plech
Kalorie 3822 kcal

Ingredience
  

  • 120 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 350 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 250–300 ml mléka
  • vypeckované meruňky
  • 100 g hrubé mouky
  • 70 g cukru
  • 70 g másla
  • tuk
  • hrubá mouka

Postup přípravy
 

  • Nejprve vymažeme a vysypeme plech (nebo vyložíme pečicím papírem).
  • Z uvedených surovin připravíme drobenku promnutím mezi prsty.
  • Máslo utřeme s cukrem, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko.
  • Vymícháme hladké těsto, rozetřeme ho na předem připravený plech, poklademe meruňkami řezem nahoru a posypeme drobenkou.
  • Vložíme do předehřáté trouby, kterou jsme včas zapnuli na 160 °C.
  • Pečeme zhruba 30 minut. Stupeň propečení zkoušíme vpíchnutím špejle. Musí být zcela suchá.

Poznámky

Těsto je na menší plech.