Lehký bramborový salát se zeleninou

Osvěžující a lehký bramborový salát je skvělým samotným pokrmem, nebo přílohou k lehkému masu či rybě. Uvařené brambory doplní zelenina a hořčičná zálivka.
Doba přípravy30 minut
Doba tepelné úpravy10 minut
Celkový čas 40 minut
KategorieBramborová jídla
KuchyněČeská kuchyně
Počet porcí 4 porce
Kalorie 735 kcal

Ingredience
  

  • 400 g malých brambor
  • 1 svazek ředkviček
  • 1/2 jablka
  • 3 lžíce mraženého hrášku
  • 2 jarní cibulky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • sůl může být i bylinková
  • čerstvě mletý bílý pepř

Postup přípravy
 

  • V míse prošleháme olivový olej s hořčicí a zatím necháme stranou.
  • Brambory, pokud máme nové, můžeme nechat ve slupce a pečlivě je umyjeme, pokud jsou větší, překrojíme je. V osolené vodě je vaříme přibližně 10 minut. Po slití je ještě za tepla přesuneme do mísy, přidáme nakrájenou cibulku a smícháme se zálivkou.
  • Hrášek zalijeme horkou vodou, necháme chvilku stát, slijeme a přidáme do salátu. Ředkvičky a jablko pokrájíme a vše vmícháme do salátu. Podle chuti osolíme (nejlépe bylinkovou solí) a opepříme.
  • Salát můžeme podávat samotný nebo k masu.

Poznámky

Salát je velmi variabilní a snadno si ho upravíme podle sezonní nabídky zeleniny.
Hodí se do něj zelené fazolky, nakrájený chřest i hrst rukoly.