Kynuté buchty, plněné marmeládou
Klasické kynuté buchty plněné marmeládou jsou osvědčeným receptem, který zvládne každý. Měkké těsto a sladká náplň tvoří oblíbenou českou pochoutku.
Ingredience
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 25 g čerstvého droždí
- 1 lžička cukru
- 1 vejce
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 špetka soli
- olej
- rybízová marmeláda
Postup přípravy
- Do vlažného mléka rozdrobíme droždí. Přidáme trochu hladké mouky z odváženého množství, lžičku cukru, vše promícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
- Do mísy dáme obě mouky, rozpuštěné máslo, špetku soli, vejce a vykynutý kvásek. Vypracujeme těsto, které se nelepí na stěny mísy, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
- Asi po 20 minutách těsto promícháme a necháme znovu kynout. Pekáček vymažeme olejem, troubu předehřejeme na 220 °C.
- Na pomoučeném vále těsto rozdělíme na 12–15 kousků, které roztáhneme a doprostřed položíme kopeček marmelády.
- Opatrně uzavřeme a klademe na vymazaný plech, každou buchtu potřeme olejem po stranách a necháme ještě alespoň 10 minut odpočinout.
- Pekáček vložíme do vyhřáté trouby a pečeme přibližně 20 minut.
- Upečené buchty na talíři pocukrujeme.