Kynuté buchty, plněné marmeládou

Klasické kynuté buchty plněné marmeládou jsou osvědčeným receptem, který zvládne každý. Měkké těsto a sladká náplň tvoří oblíbenou českou pochoutku.
Doba přípravy20 minut
Doba tepelné úpravy20 minut
Celkový čas 40 minut
KategorieMoučníky
KuchyněČeská kuchyně
Počet porcí 12 kusů
Kalorie 2058 kcal

Ingredience
  

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 25 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 vejce
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 špetka soli
  • olej
  • rybízová marmeláda

Postup přípravy
 

  • Do vlažného mléka rozdrobíme droždí. Přidáme trochu hladké mouky z odváženého množství, lžičku cukru, vše promícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  • Do mísy dáme obě mouky, rozpuštěné máslo, špetku soli, vejce a vykynutý kvásek. Vypracujeme těsto, které se nelepí na stěny mísy, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
  • Asi po 20 minutách těsto promícháme a necháme znovu kynout. Pekáček vymažeme olejem, troubu předehřejeme na 220 °C.
  • Na pomoučeném vále těsto rozdělíme na 12–15 kousků, které roztáhneme a doprostřed položíme kopeček marmelády.
  • Opatrně uzavřeme a klademe na vymazaný plech, každou buchtu potřeme olejem po stranách a necháme ještě alespoň 10 minut odpočinout.
  • Pekáček vložíme do vyhřáté trouby a pečeme přibližně 20 minut.
  • Upečené buchty na talíři pocukrujeme.