Kuře na paprice
Jemné a šťavnaté kuřecí maso dušené v lahodné smetanové omáčce s výraznou chutí sladké papriky, ideální s knedlíkem, těstovinami nebo rýží.
Ingredience
- 500 g kuřecího masa
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 velká cibule
- kuřecí vývar
- 1–2 bobkové listy
- 1–2 lžíce hladké mouky podle potřeby
- 200 ml smetany na vaření nebo smetany ke šlehání
- sůl
- mletý pepř
- olej
- 1 lžička octa
Postup přípravy
- Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Maso nakrájíme na větší kousky, dáme do misky, osolíme, opepříme a promneme, aby se koření dostalo všude.
- V hrnci rozehřejeme olej, zpěníme na něm nakrájenou cibuli a přidáme nakrájené maso.
- Krátce zarestujeme, aby se maso zatáhlo, poté zaprášíme sladkou paprikou, promícháme a ihned podlijeme kuřecím vývarem.
- Do hrnce přidáme bobkový list a vše dusíme pod pokličkou doměkka, až se maso pomalu začne rozpadat.
- Maso z omáčky vyjmeme, nalijeme do ní polovinu smetany a pokud je třeba, dolijeme ještě trochu vývaru. Vše přivedeme k varu.
- Ve zbytku smetany rozšleháme trochu hladké mouky a za stálého míchání vlijeme do vroucí omáčky. Metličkou rozšleháme, aby se netvořily hrudky, případně rozmixujeme ponorným mixérem dohladka (bobkový list před mixováním odstraníme).
- Dobře provaříme alespoň 15 minut, aby se ztratila chuť mouky, do omáčky vrátíme maso a vařič vypneme. Dosolíme a opepříme, případně můžeme zakápnout lžičkou octa.
Poznámky
Jako příloha se hodí houskové knedlíky, těstoviny nebo dušená rýže.