Krémová pórková polévka

Hladká a jemná je krémová pórková polévka ze zeleninového vývaru, zahuštěná máslovou jíškou a zjemněná smetanou.
Doba přípravy10 minut
Doba tepelné úpravy35 minut
Celkový čas 45 minut
KategoriePolévky
KuchyněČeská kuchyně
Počet porcí 5 porcí
Kalorie 1109 kcal

Ingredience
  

  • 400 g pórku
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 l vývaru
  • 300 ml smetany na vaření
  • 50 ml mléka
  • 1 žloutek
  • mletý pepř
  • sůl

Postup přípravy
 

  • Pórek očistíme, nakrájíme a osmahneme ho v rendlíku na 1 lžíci másla. Zalijeme částí vývaru a dusíme doměkka.
  • Ze zbytku másla a mouky usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji studeným vývarem, rozšleháme dohladka a provaříme.
  • Přidáme podušený pórek, můžeme rozmixovat. Povaříme, zjemníme smetanou, dosolíme a opepříme.
  • Nakonec do polévky přidáme žloutek rozšlehaný v mléce, promícháme a necháme projít varem.

Poznámky

Na talíři můžete polévku doplnit například křupavými krutonky z pečiva.