Krémová pórková polévka
Hladká a jemná je krémová pórková polévka ze zeleninového vývaru, zahuštěná máslovou jíškou a zjemněná smetanou.
Ingredience
- 400 g pórku
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 l vývaru
- 300 ml smetany na vaření
- 50 ml mléka
- 1 žloutek
- mletý pepř
- sůl
Postup přípravy
- Pórek očistíme, nakrájíme a osmahneme ho v rendlíku na 1 lžíci másla. Zalijeme částí vývaru a dusíme doměkka.
- Ze zbytku másla a mouky usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji studeným vývarem, rozšleháme dohladka a provaříme.
- Přidáme podušený pórek, můžeme rozmixovat. Povaříme, zjemníme smetanou, dosolíme a opepříme.
- Nakonec do polévky přidáme žloutek rozšlehaný v mléce, promícháme a necháme projít varem.
Poznámky
Na talíři můžete polévku doplnit například křupavými krutonky z pečiva.