Klasický hospodský guláš (vídeňský)

Tradiční guláš z hovězí kližky s cibulovým základem bez mouky. Pomalu dušený, silně kořeněný, ideální s knedlíkem a čerstvou cibulí.
Doba přípravy30 minut
Doba tepelné úpravy1 hour 40 minut
Celkový čas 2 hodin 10 minut
KategorieHovězí maso
KuchyněČeská kuchyně
Počet porcí 4
Kalorie 1308 kcal

Ingredience
  

  • 500 g hovězího masa na guláš nejlépe kližka
  • 500 g cibule
  • 3 lžíce sádla
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého nebo drceného kmínu
  • 1 malý rajčatový protlak
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 1 lžíce majoránky
  • voda na podlévání
  • cibule na ozdobu

Postup přípravy
 

  • Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V kastrole rozehřejeme sádlo a cibuli na něm restujeme dohněda, trvá to asi 15 minut.
  • Na cibuli přidáme papriku, dobře promícháme a postupujeme rychle, aby paprika nezhořkla. Následně přidáme kousky masa, ze všech stran je opečeme a dobře mícháme. Když je maso opečené, osolíme (cca 10 špetek) a opepříme.
  • Přidáme rajčatový protlak, dobře promícháme a zalijeme malým množstvím vody – asi 2 dl. Do základu přisypeme kmín, prolisovaný česnek a necháme dusit na co nejnižší teplotě.
  • Guláš stále hlídáme a občas mícháme. Přiléváme vodu po menších částech.
  • Po cca hodině a půl maso ochutnáme a pokud je měkké, přidáme v dlaních rozemnutou majoránku a povaříme ještě 10 minut.
  • Guláš nemusíme zahušťovat, o hustotu se postará cibulový základ. V případě potřeby lze přidat chlebovou strouhanku.
  • Podáváme posypané čerstvě nakrájenou cibulí, ideálně s houskovým knedlíkem, bramboráčky nebo těstovinami.

Poznámky

Zahušťovat se nemusí – postačí rozvařená cibule. V případě nutnosti lze použít chlebovou strouhanku.