Klasický hospodský guláš (vídeňský)
Tradiční guláš z hovězí kližky s cibulovým základem bez mouky. Pomalu dušený, silně kořeněný, ideální s knedlíkem a čerstvou cibulí.
Ingredience
- 500 g hovězího masa na guláš nejlépe kližka
- 500 g cibule
- 3 lžíce sádla
- 2 lžíce sladké mleté papriky
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička mletého nebo drceného kmínu
- 1 malý rajčatový protlak
- mletý černý pepř
- sůl
- 1 lžíce majoránky
- voda na podlévání
- cibule na ozdobu
Postup přípravy
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V kastrole rozehřejeme sádlo a cibuli na něm restujeme dohněda, trvá to asi 15 minut.
- Na cibuli přidáme papriku, dobře promícháme a postupujeme rychle, aby paprika nezhořkla. Následně přidáme kousky masa, ze všech stran je opečeme a dobře mícháme. Když je maso opečené, osolíme (cca 10 špetek) a opepříme.
- Přidáme rajčatový protlak, dobře promícháme a zalijeme malým množstvím vody – asi 2 dl. Do základu přisypeme kmín, prolisovaný česnek a necháme dusit na co nejnižší teplotě.
- Guláš stále hlídáme a občas mícháme. Přiléváme vodu po menších částech.
- Po cca hodině a půl maso ochutnáme a pokud je měkké, přidáme v dlaních rozemnutou majoránku a povaříme ještě 10 minut.
- Guláš nemusíme zahušťovat, o hustotu se postará cibulový základ. V případě potřeby lze přidat chlebovou strouhanku.
- Podáváme posypané čerstvě nakrájenou cibulí, ideálně s houskovým knedlíkem, bramboráčky nebo těstovinami.
Poznámky
Zahušťovat se nemusí – postačí rozvařená cibule. V případě nutnosti lze použít chlebovou strouhanku.