Kefírové koláčky s tvarohem a povidly

Nadýchané koláčky z kefírového těsta s tvarohovou náplní a švestkovými povidly, které zůstávají vláčné i druhý den.
Doba přípravy30 minut
Doba tepelné úpravy20 minut
Celkový čas 50 minut
KategorieMoučníky
KuchyněČeská kuchyně
Počet porcí 1 dávka
Kalorie 2647 kcal

Ingredience
  

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 80 g másla
  • 40 g sádla
  • 2 žloutky
  • 150 ml kefíru
  • 2 lžíce cukru
  • 20 g droždí
  • 1 lžíce rumu
  • citronová kůra
  • 2 špetky soli
  • Náplň
  • 250 g tvarohu kostka
  • 1 vejce menší
  • 1 lžíce vanilkového pudinku
  • cukr podle chuti
  • 1 špetka skořice
  • povidla
  • rum
  • skořice
  • Drobenka
  • 100 g hladké mouky
  • 80 g cukru
  • 80 g másla
  • Na potření koláčků
  • vejce
  • máslo
  • rum

Postup přípravy
 

  • Připravíme kvásek z vlažného kefíru, lžičky cukru a droždí.
  • Obě mouky prosejeme, přidáme zbytek surovin a vypracujeme hladké nelepivé těsto. S těstem můžeme pracovat hned, nebo nechat klasicky vykynout.
  • Zapneme troubu na 200 °C.
  • Smícháme suroviny na náplň, uděláme drobenku a ochutíme povidla.
  • Těsto můžeme vyválet na cca 0,5 cm placku a nařezat libovolné čtverce, nebo odebíráme kousky lžící. Každý koláček naplníme tvarohem a zabalíme.
  • Koláčky uložíme na plech vyložený pečicím papírem, do každého uděláme důlek a naplníme povidly. Opět můžeme nechat nakynout, nebo můžeme pracovat hned.
  • Koláček potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 200 °C dozlatova.
  • Po upečení potřeme rozpuštěným máslem s rumem.