Kefírové koláčky s tvarohem a povidly
Nadýchané koláčky z kefírového těsta s tvarohovou náplní a švestkovými povidly, které zůstávají vláčné i druhý den.
Ingredience
- 200 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 80 g másla
- 40 g sádla
- 2 žloutky
- 150 ml kefíru
- 2 lžíce cukru
- 20 g droždí
- 1 lžíce rumu
- citronová kůra
- 2 špetky soli
- Náplň
- 250 g tvarohu kostka
- 1 vejce menší
- 1 lžíce vanilkového pudinku
- cukr podle chuti
- 1 špetka skořice
- povidla
- rum
- skořice
- Drobenka
- 100 g hladké mouky
- 80 g cukru
- 80 g másla
- Na potření koláčků
- vejce
- máslo
- rum
Postup přípravy
- Připravíme kvásek z vlažného kefíru, lžičky cukru a droždí.
- Obě mouky prosejeme, přidáme zbytek surovin a vypracujeme hladké nelepivé těsto. S těstem můžeme pracovat hned, nebo nechat klasicky vykynout.
- Zapneme troubu na 200 °C.
- Smícháme suroviny na náplň, uděláme drobenku a ochutíme povidla.
- Těsto můžeme vyválet na cca 0,5 cm placku a nařezat libovolné čtverce, nebo odebíráme kousky lžící. Každý koláček naplníme tvarohem a zabalíme.
- Koláčky uložíme na plech vyložený pečicím papírem, do každého uděláme důlek a naplníme povidly. Opět můžeme nechat nakynout, nebo můžeme pracovat hned.
- Koláček potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 200 °C dozlatova.
- Po upečení potřeme rozpuštěným máslem s rumem.