Kakaové řezy s krémem a čokošlehačkou
Jemný kakaový korpus s krémem z mascarpone a zakysané smetany, doplněný o čokoládovou šlehačku a kakao na posyp.
Ingredience
- 4 vejce
- 4 lžíce cukru krystal
- 4 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžíce horké vody
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 2 rovné lžíce kakaa
- 1 špetka soli
- 250 g mascarpone
- 400 g zakysané smetany tučnější
- 2 lžíce pudinkového prášku bez vaření vanilmix
- kakao na posyp
- 400 g smetany ke šlehání 40%
- 3 dílky čokolády na vaření
Postup přípravy
- Zapneme troubu na 180 °C a plech 32×23 cm vyložíme papírem na pečení.
- Vejce rozdělíme do šlehacích misek na žloutky a bílky. Z bílků a špetky soli vyšleháme hustý sníh.
- Žloutky s cukrem vyšleháme do husté bílé pěny. Ke žloutkům zašleháme lžíci horké vody a olej.
- Poté přidáváme střídavě mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva, kakaem a po jedné lžíci sníh (přibližně polovinu). Promícháváme zlehka ruční metličkou a nakonec vmícháme zbylý sníh. Těsto vlijeme na připravený plech, uhladíme vršek a dáme péct.
- Po 5 minutách pečení snížíme teplotu o 10 °C a dopečeme cca 12–15 minut. Jakmile se odděluje těsto od stran plechu, je upečené. Zkusíme špejlí – pokud je po vyndání suchá, korpus vyndáme a necháme vychladnout na mřížce.
- Mezitím dáme do mísy suroviny na krém a prošleháme. Pokud má někdo raději víc sladké, může přidat moučkový cukr. Necháme 10 minut odstát a krém natřeme na vychladlý korpus. Uhladíme do roviny, vrch poprášíme kakaem a dáme do chladu ztuhnout. Poté nakrájíme.
- Rozpustíme 3 obdélníčky čokolády na vaření. Ušleháme smetanu na šlehačku, zašleháme do ní ještě vláčnou čokoládu a pomocí cukrářského sáčku dozdobíme již nakrájené řezy. Do doby podávání uchováme v chladu.