Hrníčkový perník s povidly a ořechy

Perník s povidly a ořechy, který je rychlý na přípravu a krásně vláčný i nadýchaný. Ideální na nedělní snídani nebo ke kávě.
Doba přípravy20 minut
Doba tepelné úpravy40 minut
Celkový čas 1 hour
KategorieMoučníky
KuchyněČeská kuchyně
Počet porcí 1 plech
Kalorie 7375 kcal

Ingredience
  

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 2 hrnky mléka
  • 1 hrnek oleje
  • 1,5 hrnku cukru krupice
  • 1 čokoládový pudinkový prášek
  • 2 vejce
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce kvalitního kakaa
  • 3 lžíce povidel nebo marmelády
  • 1 lžička skořice
  • 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
  • čokoládová poleva
  • kokos
  • mleté ořechy

Postup přípravy
 

  • V jedné míse smícháme všechny sypké suroviny a do druhé mísy dáme tekuté suroviny, které rozšleháme a poté vmícháme do sypkých surovin.
  • Na plech položíme pečicí papír, vylijeme na něj těsto a pečeme 30–40 minut ve středně vyhřáté troubě (160–170 °C).
  • Po upečení perník potřeme čokoládovou polevou a můžeme ještě posypat kokosem nebo mletými ořechy.

Poznámky

Perník lze po upečení rozkrojit a naplnit marmeládou, džemem nebo krémem, ale skvěle chutná i bez náplně. Někdy ho lze obohatit kousky čerstvého sezónního ovoce, například meruněk nebo broskví.
1 hrnek = 250 ml