Hovězí kližka na česneku
Příjemná vůně hovězí kližky na česneku naláká do kuchyně každého strávníka. Šťavnaté maso se špenátem a knedlíkem je ideální pro slavnostní příležitosti.
Ingredience
- 800 g hovězí kližky
- 1 velká cibule
- 100 g slaniny
- 2 lžíce oleje
- 4 stroužky česneku
- hladká mouka dle potřeby
- mletý pepř dle chuti
- sůl dle chuti
Postup přípravy
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- Slaninu nakrájíme na proužky.
- Stroužky česneku oloupeme a utřeme.
- Špalíček kližky prošpikujeme slaninou a ovážeme nití, aby vznikl úhledný váleček.
- Maso osmahneme na pánvi ze všech stran na rozpáleném oleji a přendáme do pekáčku.
- Na pánev k výpeku přidáme nakrájenou cibuli, zbytek nakrájené slaniny a opékáme do zezlátnutí cibulky.
- Ke konci na čtvrt minuty přidáme utřený česnek a směs přidáme do pekáčku k masu.
- Vše osolíme, opepříme a podlijeme vodou.
- Přikryté dusíme v troubě na 180 °C asi 60 minut do změknutí masa.
- Před koncem pečení odkryjeme vrchní díl pekáčku a maso zprudka opečeme (pozor, aby se nevysušilo).
- Omáčku zahustíme hladkou moukou a krátce povaříme. Kdo chce, může omáčku rozmixovat.
- Maso nakrájíme na plátky a podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem a špenátem.