Hovězí kližka na česneku

Příjemná vůně hovězí kližky na česneku naláká do kuchyně každého strávníka. Šťavnaté maso se špenátem a knedlíkem je ideální pro slavnostní příležitosti.
Doba přípravy20 minut
Doba tepelné úpravy1 hour 20 minut
Celkový čas 1 hour 40 minut
KategorieHovězí maso
KuchyněČeská kuchyně
Počet porcí 4 porce
Kalorie 619 kcal

Ingredience
  

  • 800 g hovězí kližky
  • 1 velká cibule
  • 100 g slaniny
  • 2 lžíce oleje
  • 4 stroužky česneku
  • hladká mouka dle potřeby
  • mletý pepř dle chuti
  • sůl dle chuti

Postup přípravy
 

  • Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  • Slaninu nakrájíme na proužky.
  • Stroužky česneku oloupeme a utřeme.
  • Špalíček kližky prošpikujeme slaninou a ovážeme nití, aby vznikl úhledný váleček.
  • Maso osmahneme na pánvi ze všech stran na rozpáleném oleji a přendáme do pekáčku.
  • Na pánev k výpeku přidáme nakrájenou cibuli, zbytek nakrájené slaniny a opékáme do zezlátnutí cibulky.
  • Ke konci na čtvrt minuty přidáme utřený česnek a směs přidáme do pekáčku k masu.
  • Vše osolíme, opepříme a podlijeme vodou.
  • Přikryté dusíme v troubě na 180 °C asi 60 minut do změknutí masa.
  • Před koncem pečení odkryjeme vrchní díl pekáčku a maso zprudka opečeme (pozor, aby se nevysušilo).
  • Omáčku zahustíme hladkou moukou a krátce povaříme. Kdo chce, může omáčku rozmixovat.
  • Maso nakrájíme na plátky a podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem a špenátem.