Feferonkový salát: Originální recept podle československé státní normy

Při pátrání po zapomenutých pokladech kulinářského dědictví jsme narazili na jednu z nejvýraznějších studených lahůdek – feferonkový salát.

I přes svou všeobecnou oblibu se zdálo, že tato lahůdka zůstala tajemstvím, které se nedařilo zcela odhalit. Domácí pokusy o jeho replikaci vždy skončily pálivými, avšak ne příliš podobnými výtvory. Nyní s hrdostí oznamujeme, že vám přinášíme originální recept na pravý feferonkový salát v souladu s někdejší československou státní normou.

Feferonkový, nebo podle starého pravopisu pfeferonový salát, měl ve státních a družstevních výrobnách lahůdek své pevné místo a byl připravován podle přísně stanovené československé státní normy (ČSN). Konkrétně šlo o ČSN 50167 pro Pfeferonový salát a ČSN 50168 pro Pfeferonový salát se sýrem.

Pfeferonový salát

Salát ze sýru a zeleniny, spojený olejem. Hlavní suroviny jsou nakrájeny na drobné nudličky, cibule na kolečka. Salát je lehce promíchaný, svěžího vzhledu. Chuť výrazně ostrá, pálivá.

Ingredience:

  • Paprika kapie: 100 g
  • Paprikový salát bez nálevu: 200 g
  • Pfeferony bez nálevu: 100 g
  • Sýr eidam: 300 g
  • Cibulka sterilovaná bez nálevu: 200 g
  • Zelený hrášek bez nálevu: 100 g
  • Olej jedlý: 120 g
  • Worcester: 5 g
  • Pepř mletý: 0,5 g
  • Cukr: 20 g
  • Sůl: 10 g

Postup:

K paprikovému salátu přidáme na nudličky nakrájené kapie a pfeferony, na drobnější nudličky krájený sýr, na kolečka nakrájenou cibuli, zelený hrášek, olej, worcester, pepř a podle chuti i cukr a sůl. Vše zlehka promícháme, aby se nakrájené nudličky co nejméně polámaly.

Pfeferonový salát se sýrem

Salát ze sýru a zeleniny, spojený olejem. Suroviny jsou nakrájeny na nudličky a pravidelné kostky. V chuti převládá uzený sýr a pálivá chuť pfeferonek.

Ingredience:

  • Paprikový salát bez nálevu: 190 g
  • Paprika kapie: 100 g
  • Olej jedlý: 100 g
  • Pepř mletý: 0,5 g
  • Worcester: 5 g
  • Sůl: 10 g
  • Pfeferonky bez nálevu: 80 g
  • Cibulka steril. bez nálevu: 200 g
  • Zelený hrášek bez nálevu: 100 g
  • Uzený sýr: 300 g

Postup:

K paprikovému salátu přidáme na nudličky krájené kapie a pfeferonky, krájenou cibulku, zelený hrášek, na drobnější kostky krájený uzený sýr, dále olej, pepř, worcester a podle potřeby i sůl. Takto připravená směs se zlehka promíchá.


Sponzorovaný obsah:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *