Domácí zavináče z kapra

Vyrobit domácí zavináče z kapra je snadné a výsledkem je tradiční pochoutka ideální nejen na Vánoce.
Doba přípravy30 minut
Celkový čas 30 minut
KategorieRyby
KuchyněČeská kuchyně
Počet porcí 1 dávka
Kalorie 1610 kcal

Ingredience
  

  • 2 kapry
  • sůl podle potřeby
  • ocet
  • cibule podle potřeby
  • kysané zelí v sáčku
  • kořenová zelenina nemusí být
  • bobkový list podle potřeby
  • nové koření celé podle potřeby
  • celý pepř podle potřeby

Postup přípravy
 

  • Kapry nafiletujeme a hodně osolíme.
  • Vložíme do nádoby a dáme do lednice.
  • Za dva dny vyndáme z lednice, opláchneme vodou, zalijeme nálevem (1 díl vody : 1 díl octa) a vrátíme do lednice.
  • Opět za dva dny vyjmeme, zbavíme kostí a kůže.
  • Nakrájíme na proužky nebo kostičky a vrstvíme do nádoby – ryba, cibule, koření (asi 4 kousky od každého), zelí, volitelně strouhaná zelenina.
  • Zalijeme nálevem připraveným svařením 1 dílu octa a 4 dílů vody se solí.
  • Přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř. Uzavřenou nádobu uložíme do lednice.
  • Po 4 dnech jsou zavináče hotové k podávání. Příloha: rohlík.

Poznámky

Nálev je možné mírně přisladit pro jemnější chuť.
Koření lze svařit a přecedit před zalitím, aby byl nálev čirý.
Z tohoto receptu lze připravit také rybí salát.